Гръцки острови

Кои са най-известните гръцки острови? Къде да отидем на почивка на гръцки остров през лятото на 2014

Цикладите
Са най-известната островна група в Гърция и призната световна дестинация. Цикладските острови (Циклади) са пръснати сред великолепната егейска синева на Гърция. Част отостровната група е Миконос и островите Санторини. Най-големия остров от Цикладите Тира (на старогръцки Тера), но повечето пътешественици го знаят като Санторин.
Цикладите се намират на изток от Пелопонес и на югоизток от бреговете на Атика; те се разпростират до Самос и Икария на изток, а на юг граничат с Критско море. Наксос е най-големият и най-зеленият от Цикладите. Те самите носят наименованието на кръга, който образуват около свещеният остров Дилос. Намира се близо до пристанищата в Пирея или Рафина. Остров Наксос е част от Венецианското егейско херцогство, затова периодично срещаш порутени кули и огромни къщи, но и села с бежанци от Крит.

Всеки главен град на почти всеки гръцки остров се нарича Хора. Връх Зас е най-високия на Цикладите със своите 999м. Много от местностите са кръстени на името на гръцките богове и богини.

Остров Миконос е действително предпочитан сред гръцките острови. Югоизточно от Пирея, до Тинос и Наксос, част от прочутите Циклади в Егейско море, Миконос не е привлекателен заради зеленина или смайваща природа (гол и каменист остров)ч но компенсира с разрешение от гръцките туристически власти да е единственият остров в Егейско море, където е разрешено гмуркането. Местните водолазни центрове отдават под наем екипировка и предлагат обучение. Местното население е със скромния размер от 5 500 жители. Главен град на острова е Миконос, известен също и като Хора – в местните ресторанти, хотели, къщи и вили под наем ще се насладите на гръцката архитектура в бяло и синьо, рибни ресторанти, кафенета, дискотеки, клубове,скъпи и бюджетни бутици и магазини за всякакви сувенири. Островът се слави с нощния си живот но и през деня има какво да се прави – да посетите плажовете преди обяд и да изследвате улиците на острова през късния следобяд, когато почти всички туристи в града се отправят към плажа. До Миконос се стига най-често с корабче, но също така и със самолет или ферибот.

Остров Тасос или както е по – популярен Изумрудения остров е разположен в Северно Егейско море на няколко километра от континента – ако решите д почивате тук през лятото на 2012 ще се насладите на прекрасни закътани плажове, градчета и селца, които притежават изключително богато културно – историческо наследство и ще останете изумени от гостоприемството на местното население. Вкусът на Тасос е студено пресован ароматен зехтин, виното, пчелният мед и самите пресни маслини. Обикаляйки Тасос с кола ще видите хиляди маслинови дървета наред с пинии и борови гори прелива в искрящо синия цвят на морската шир.

Скирос е непознат за повечето посетители на Цикладите – едва веднъж седмично един самолет от чужбина каца на красивия остров. На остров Скирос е тихо и спокойно, той е подходящ за почивка за хора които искат тотален релакс. Втори подобен на него е Самос със градчето Питагорио. Южно от Пелопонес малкия неизвестен остров Китера ще ви предложи красива природа, водни извори и вкусни заливи и плажове сред колоритен лабиринт от малки селца, където времето е спряло.

Миконос, заедно с Санторини са островите от Цикладите които всеки иска да види и това е една от причините някои туристи предпочитат Парос с красивото живописно курортно село Науса.

Какво да правим на Цикладите?
Похапнете сладко прясна риба. Ястията в гръцката кухня се приготвят по най-лесен начин и са леки и вкусни. В ястията се поставя много мазнина, най-вече зехтин, като в Италия. Подправките са задължителни и разнообразни. Типичният вкус и цвят на много ястия се получават от маслините, чесъна, лютивите подправки, ароматните добавки, орехите и стафидите и много домати във всякакъв вид – сушени със зехтин, пресни или на пюре и в сосове.
На всички гръцки острови има рибарски квартал с къщи с малки дървени балкончета и построени направо върху морето. Красиви малки църкви също присъстват в пейзажа. Най-известната църква на остров Миконос и може би най-зрелищната в Гърция е Парапортиани, тя е архитектурно произведение на изкуството от 16 -17 век.

За да видите Цикладите и другите гръцки острови резервирайте през туроператора за Гърция – Александър Тур. Можете да резервирате не само почивка но и круиз, с който да обиколите повече от тях.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.