Гръцка кухня

Гръцка кухня – речник на гръцките ястия

Средиземноморската кухня на Гърция не се нуждае от представяне – освен че е популярна по света, тя се припокрива с българската и за това, много от ястията, които бихме изброили в нея, принадлежат и на българската национална кухня.

Гръцки рецепти

Влиянието на венецианци и турци, разнообразието на отделните райони на Гърция, в зависимост от тяхното континентално или островно местоположение и разбира се, простиращите се от древни времена традиции, оказват своето влияние върху подбора на продукти и тяхното съчетаване. Тайната на дълголетието на гърците е в подбора на питателни и полезни храни, изобилието от плодове и зеленчуци, слънчев зехтин от отгледани на място маслини, овчи продукти и леки меса. Главния принцип на тяхното приготвяне е свежест и добри съставки.

Добре е, когато сте в Гърция да опитате и да знаете повече за някои от типично гръцките храни, продукти и специалитети:

  • Тиропита – солена баница със сирене, една от задължителните закуски на градския жител
  • Спанакопита – популярен вариант на тиропитата, съдържащ спанак
  • Фета – в оригиналния си вариант, солено овче сирене
  • Хорятико – гръцка или още селска салата, класическа смес от краставици, домати, пресен лук, маслини и фета сирене
  • Долмадес – класически сърми от лозов лист с пълнеж от лук
  • Гемиста – пълнени домати с ориз на фурна
  • Сувла – всякакво месо, приготвено на шиш. Гърците предпочитат овче, но и свинското и говеждото са добре дошли
  • Мусака – тук вече всеки ще се съгласи, че това спорно блюдо не е съвсем гръцко. Както и при нас, представлява смес от картофи и кайма със заливка от яйца
  • Пахлава – класически източен сладкиш, приличащ на реване
  • Тиганита – пържени зеленчуци – тиквички, патладжани, чушки или гъби
  • Йогурт – гръцкото кисело мляко
  • Кулоракия – бисквити с масло
  • Лачаносалата – зелева салата, подправена със сол, зехтин, лимонов сок и оцет
  • Буреки – зеленчуци и месо, обвити в многолистно тесто
  • Узо – анасонова спиртн напитка, символна за Гърция
  • Скордала – чесново и картофено пюре, гарнитура към пържена риба
  • Оректика – разядките, които се консумират преди основното ястие
  • Ханиотико – картофени кръгчета, печени на фурна с тиквички, овче сирене и мента
  • Фасулакия фреска – зелен фасул с картофи, тиквички и доматен сос
  • Каридопита – орехова торта
  • Миопита – ябълков пай с канела и пудра захар
  • Мезе – многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с узо. В Гърция е прието човек да се храни, докато пие
  • Мелидзана салата – гръцка салата от патладжан

В гръцките рецепти с месо, както и в гръцката мусака, използват подправки, типични за сладкарството, например канела или карамфил със задушено месо.

Вегетарианските ястия също са незаменима и важна част от гръцката кухня. Подправят се с популярния сос на гърците цацики – сух таратор.

Много десерти в гръцката кухня се приготвят с природни продукти, сушени плодове, ядки и мед, вместо със захар и тесто.

Гръцка храна

Не можем да подминем и богатството от рибни продукти и рецепти в средиземноморската гръцка кухня. Рибата, приготвена на скара или на пара, пържената риба, многобройните вариации на раци, миди и морски животни, приготвени в чуден калейдоскоп от вкусове. Виното и зехтинът са неразделна част от приготвянето и консумацията на морските храни.
Когато сте на екскурзия в Гърция, опитайте следните от морските храни: пържени калмари – в менюто ще е посочено дали са пресни или замразени (такъв е закона), сардини – на скара или пържени, паламуд, скариди – в Гърция се пържат цели и се консумират цели – заедно с главите, тяхна разновидност са скариди саганаки с доматен сос и сирене. Октоподи и миди са в голямо разнообразие от приготвяне, но най-често октоподът е пържен, а мидите са в салата.

Гърция - почивки

Зехтинът се слави като най-добрият в света и бутилиран под етикет „произход от Гърция” идва в пълното разнообразие от екстра върджин,отлежал зехтин, или рафиниран, с прекрасни свойства за пържене в него. При производството на зехтин, маслините се пресоват както и през древността, с дървени греди и камък, смачкващи плодовете на маслините и механичния екстракт на мазнината. Зехтинът клас екстра върджин е резултат от първото пресоване, за което са необходими около 5 кг. маслини за добив от 1 л. зехтин. Това съвсем не е скъпа инвестиция, като се има пред вид цената на маслините на едро. Въпреки това, този клас зехтин е скъп и се води най-здравословния.

Гръцка кухня

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.