Фуншал – Мадейра

Фуншал – столицата на остров Мадейра

Фуншал , столицата на на автономния португалски остров Мадейра е сгушена сред стръмните вулканични склонове на планинския релеф на острова, който всъщност е върхът на потопен в океана вулкан с обща височина от почти 6 000 метра, 4000 от които под морската повърхност. Името на града идва от португалски и означава копър, растението, с което е било покрито крайбрежието на острова.

Фуншал е основан през 1421 година, по времето на португалските велики географски открития. Благодарение на удобното му местоположение, заселено от първите португалци, селището става център на острова и придобива статут на град през 1508г. През този период градът процъфтява и просперира, което веднага привлича морските вандали – пиратите и веднага предизвиква отпор, като по крайбрежието на острова Мадейра се построяват постепенно четири крепости. Днес най-запазената крепост е Форт Сао Лоренсо, което днес се вижда в центъра на пристанището.

Във Фуншал, Мадейра непременно трябва да посетите Музеят на модерното изкуство и великолепния парк на Санта Катарина, с параклис и църква, които са сред първите постройки на острова, посторени още при заселването му. Други забележителности във Фуншал, Мадейра са катедралата Sé и църквата с манастир на Санта Клара от края на 15. на века. Не пропускайте да се насладите на удобствата на острова – голф игрища, гмуркане и яхти, с които можете да обиколите острова.

До острова се стига с кораб или със самолет. Мадейра е много популярна дестинация за круизните кораби, идващи от Скандинавия и Германия и пристанище за великолепни круизни кораби, сред които и Queen Mary 2.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.