Остров Мадейра – екскурзия

Екскурзии Мадейра

Екскурзиите до остров Мадейра – островът на вечната пролет са сред най-популярните това лято. Екзотичният остров със своето уникално разположение близо до два континента – Африка и Европа е част от Португалия, но с автономност, която му позволява да се обособи като самостоятелен остров, наред с останалите от архипелага. От общо четирите острова, формиращи архипелага на Мадейра, два са населени – Мадейра и Порто Санто, на който е живял и самият Христофор Колумб.

Богата растителност и мек климат, типични за тропическите острови са основното предимство на острова. Екскурзиите до Мадейра са целогодишни и се съобразяват единствено с по-големите празници и фестивали – тъй като такива не липсват. Въпреки че е световна туристическа дестинация, остров Мадейра не е обсаден от туристи, за щастие, така че допирът с културата и самобитността му не е чрез регламентирани забележителности и изтъркани от посетители места.

Екскурзия в Лисабон, Португалия – майски празници 2014

На първо място сред ценните за остров Мадейра неща, които си струва да видите и посетите е неговата природа. Гори, дървета, храсти, орхидеи – и фестивал на цветята, който да накара красотата на природата да изпъкне чрез цветни килими и пъстри поляни от цветя.

Настаняването в хотел на Мадейра е също приятно прекарване за тези, които обичат СПА центрове, изрядни откъм чистота и поддръжка хотели и качествено обслужване. Португалия държи много на своето морско съкровище и правителството заделя бюджет за добро управляване на природните и построени от човека дадености на Мадейра. За изпитаните пътешественици това не е чудно – мнозина знаят, че е трудно по света да се намери такъв тропически остров, който да е умерено заселен, с превъзходен климат, с голям брой слънчеви дни, добра инфраструктура, отлично пристанище и подпомагащо местното население правителство и религия. Последното не е за пренебрегване, тъй като много от зрелищните туристически дестинации се поместват сред страни от третия свят или развиващи се страни и контраста между местното население и посетителите е труден за адаптация за по-чувствителните към социалната реалност пътешественици.

Столицата на Мадейра – Фуншал
Сгушена между вулканичните склонове на планините, столицата е малка, добре подредена и колоритна. Сред тропически гори, опитомени в паркове се крият улички и малки магазинчета, в които протяжния следобяд може да премине незабелязано бързо. Работническия пазар / Mercado dos Lavradores е обичайния за пазаруване пазар на местните и в него няма никаква претенция или познатата излъсканост на туристическите забележителности. Катедралата Се / Sé е централна за столицата не само като местоположение, но и като отправна точка за разходка към различни краища на града. Построена е през 15 век.

Коледа и Нова година са специално време за островитяните. Фойерверките в Мадейра са сред най-пищните в света. Стратегически отлично място да ги наблюдавате е от хълма Монте, до където е истинско приключение да стигнете с лифт. Над стария град и покривите на Фуншал ще се почувствате като птица в полет.

МадейратаНе можем да оставим настрана и друга забележителност на острова – при това не става дума за паметник, място или природно чудо. Вината на острова и уникалното вино Мадейра са навсякъде – от напитките в ресторанта, до винарни, изби и стопанства, в които се обработва и продава мадейрата – островът ще ви предложи всякакви възможности да опитате от това сладко, толкова прочуто през 18 век вино. Във винарната Олд Бленди / The Old Blandy Wine Lodge ще ви предложат вина, отлежавали с десетки години. За разлика от други вина, мадейрата се „опитомява” на тавани, а не в студени изби, и нейния аромат, гъстота и вкус са непостижими за други тропически райони.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.