Многовековен Китай

Поглед върху многоликия Китай – древен и млад

 

екскурзия до Китай, майски празници

 

Китай е далечна дестинация за българите, които искат да го посетят. Страната е толкова голяма и изпълнена с исторически и културни забележителности, че ако сте решили да се запознаете в дълбочина с наследството и съвременната история на китайския народ, ще ви е нужно много време и опознаване на азиатската култура, които едва ли ще придобиете с една екскурзия до Китай.

 

Екскурзия до Китай, 2015

 

Не е и необходимо. Допирът до азиатската част на света може да е много дълбок дори това да се случи в рамките на двуседмична екскурзия до Китай, в която да се включат онези забележителности, станали символни за страната, нейния бит, устройство и дълбоки промени през хода на царуването на различни императори до днешния комунистически Китай, който с приготовленията и реализирането на Олимпийските игри в Пекин отново показа грандиозността на размаха, с който икономиката, културата и изобщо живота в Китай се развива.

 

Екскурзия до Китай 2015

 

За да видите Китай в неговата същност, трябва да посетите поне няколко провинции с различен начин на живот и бит. Впечатляващите конструкции от стомана и бетон, които ще видите в Пекин или Шанхай по време на екскурзията си в Китай не са показателни за начина на живот в различни части на страната.

 

Екскурзия до Китай, 2015

 

Знаете ли например, че повече от 3 милиона китайци, само на няколкостотин километра от провинция Шанхай, живеят в пещери? Техните жилища са вкопани в склоновете на планината и китайците, които ги обитават са наследили този начин на живот от предците си, живели по този начин повече от 5000 години. В селището Лиджиашан, най-голямото, образувано от пещерни домове, по склоновете на планините около Жълтата река, домовете са разположени на 9 етажа, вкопани в скалата и това е така още от времето на династията Минг. Битовите им условия са все същите – въпреки, че са част от великата Китайска комунистическа република, благоустройството не е стигнало до там, че да прокарат вода и канализация до тях. Обитателите им спят на широки каменни легла, наречени “канг” – студени през лятото, но с изкопани под тях огнища, чрез които запаленият през зимата огън топли дома и самото легло.

 

Екскурзия до Китай, 2015
Пластовете земя са добър изолатор от студовете, а самото естество на тази “архитектура” понася леко земетресенията по естествен път. Преди време китайците, живели в пещерите на селището са били разпределени в около 600 домакинства, понастоящем те са само 40.
За разлика от тях, по-богатите китайци в големите индустриализирани селища като Пекин и Шанхай живеят забързания живот на големия град. В Шанхай, град на повече от 20 милиона китайци, е трудно да се определи къде е центърът на града и около какво е съсредоточен интересния живот и туристическите забележителности. Ако попаднете в града, било то заради екскурзия до Китай, включваща Шанхай или по бизнес, посетете градините и базара на Ю Юан с десетките малки павилиони и градини от епохата на династията Минг. В тази част на града се намират 1853-те седалища на Обществото на малките ками.

 

Екскурзия до Китай, 2015

 

Друга градска забележителност на Шанхай можете да съчетаете с близък поглед върху религиозните практики на китайците – петъчната молитва в храма с прасковената градина на авеню “Век” или блестящите златни таоистки богове в храма Кинчи Янгджан. За обяд можете да посетите някой от ресторантите наблизо, в който неконвенционалното за европееца меню включва силно подлютено пиле и варени жаби.
Ако искате да видите залезът над многомилионен Шанхай, изкачете с асансьор 88-те етажа на кулата Джинмао, за да видите как последните лъчи на слънцето докосват морето от сгради. Само един етаж по-долу, в клуб Облак 9 (Cloud number 9) можете да изпиете първия си за деня аператив с по градски романтичната гледка от постепенно светващи лампи и светлини.

 

Екскурзия до Китай, 2015

 

Можете да завършите вечерта в допир със стария Шанхай с вечеря в Йонг Фу Елит, непретенциозна храна, поднесена в уникалната атмосфера на осветена от хиляди свещи вила.

 

Важно за пътуването ви до Китай: Ако сте избрали да го посетите с екскурзия до Китай, изберете такава оферта за екскурзия до Китай, която избягва мусонните сезони. Ако ще пътувате до Тибет през този период, задължително вземете полет до там, макар че за влизането в страната се иска специална виза.

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.