Екскурзия в Аржентина – забележителности и информация

Аржентина – дори името на южноамериканската страна има притегателната сила на благородния метал, на който е кръстена – среброто. От времето на испанското влияние до днешен ден, населението на Аржентина наброява над 40 милиона и сред важните личности, повлияли историята на света има не малко аржентинци – във всякакви области на политика, изкуство и култура. Аржентина е родината на тангото, а както пее Армстронг: “За танго са нужни двама”, така и самата Аржентина е танц на контрастите, от танцът на Хуан Перон и Евита, до горещините на пампасите и студа на Патагония, за която Магелановите моряци измисляли красноречиви имена като островите Опустошение и Униние. Аржентина е обичана и мразена от своите съседи, не по-малко страстните към живота бразилци, чилийци и боливийци. Марио Варгас Льоса, нобеловият лауреат, в прочутата си книга “Леля Хулия и писача” гради таланта на гениалния писател върху омразата му към всичко аржентинско, за да се омъжи в края на романа, за аржентинка.

Забележителностите на Аржентина не могат да се съберат в една кратка статия, ако целим да сме достатъчно описателни, за това ще започнем от най-северната й точка, мястото, което достигнал Магелан във великите времена на географските открития – Патагония…

Патагония

Със своите просторни плата, ледникови образувания, фиорди и водопади не е място със забележително подчертани красоти, но е цялостна атмосфера, която подчертава красотата на дивата и непокварена от човека природа. Едно от качествата на района е пространството – големите открити пространства и равнини на пампата създават усещане за безкрайност, прорязана тук-там от реки и езера, акцентиращи пустошта със своите синьо-зелени води. Патагонците (първите от които станали жертва на глана да кораба на Магелан) успявали да бранят своята независимост дълго, чак до 19 век, когато неизбежния сблъсък с увеличените многобройно след епохата на колонизациите държави на Чили и Аржентина влизат в конфликс с коренното население на Патагония. Андите, естествена преграда по пътя на тихоокеанските облаци и урагани, спират най-тежките валежи и студ попътя към пампасите.
Не само обикновени туристи, много запалени приключенци и изследователи идват тук, в надежда да открият изгубения златен Град на цезарите. В икономически план, богатствата на Патагония са нефтът и овчите продукти (отглеждането на овце е основно препитание на населението).
На картата на Южна Америка с най-южната си точка, нос Хорн, Патагония между двата океана изглежда гъсто насечена от малки островчета, сред които си проправя път Магелановия проток. Но достатъчно е да прочетете няколко страници от дневника на мореплавателя и историята му, преразказана от Стефан Цвайг, че да усетите студа и огромните препятствия, които брегът поставя пред пътешественика, особено през зимния сезон.

Буенос Айрес

По пътя ни на север, нагоре към по-топлите географски ширини на Аржентина, неизбежно ще стигнем до делтата на лека Ла Плата, където се разполага столицата на страната, Буенос Айрес, град на тангото и страстта, но също така и индустриален център и най-добре развития в техническо отношение град на Аржентина. Музеите на Буенос Айрес и художествените галерии на града ще ви разкажат дългата и интересна история по пътя на неговото развитие. Посетете не само историческите и тематични музеи, но и тези с причудливи колекции какъвто е музея на Ева Перон – Евита и уникалния музей Малба събрал шедьоври на латиноамериканското изкуство.

Красотата на аржентинската природа можете да видите в местната Ботаническа градина открита през далечната 1898 година. Тя съхранява над 3000 дървесни и растителни видове в пречупващи светлината стъклени оранжерии, в които ще видите разнообразие от топлолюбиви растения, кактуси, орхидеи, палми и други екзотични видове. Не по-малко интересна е и зоологическата градина в която децата ще се изпълнят с въодушевление, когато видят къщата за слонове, островът на маймуните и огромния птичарник, пълен с екзотични птици.

Пласа де Майо с Катедралата, Кабилдо – колониалния правителствен дом и Розовата къща, сградата, в която правителството и президента на републиката се помещават в Буенос Айрес. Направете си вечерна разходка из Реколета – с църквата на “Ел Пилар”, която се намира в непосредствена близост до гробището, където са погребани много видни личности, сред които е Евита Перон . Театро Колон – един от най-добрите оперни театри в света, с отлична акустика и символна за района архитектура, с интериор от седем етажа.

За да разпуснете след великолепието и лукса на театъра, разгледайте пъстрия квартал Ла Бока – ярко оцветени къщи в които се установили първите емигранти, заселили се от Италия, Ла Бока е пълен с музика, вкусна храна и изкуства. Сградите са боядисани в ярки цветове и можете да срещнете хора, танцуващи танго директно на улицата. Ла Бока е дом на един от най-големите аржентински футболни отбори.

Кордоба

Продължаваме на север, за да достигнем Кордоба, с красивата катедрала и квартали на йезуитски мисии. В града има и десетки музеи, най-големият между които е Градския музей, музеят за изкуство, история и природни науки, както и детски музей.
В местния парк има отлично поддържани градини и езеро, подходящи за приятни разходки, тук има увеселителен парк, плувен басейн, барове и различни места за хранене.

Росарио – Аржентина

Не можем да подминем и град Росарио, най-големия град в провинция Санта Фе в централна Аржентина, на западния бряг на река Парана. Росарио със своята неокласическа архитектура е отлично място за естетите пътешественици, чиито очи се радват на класическите сгради и етно-разнообразието по света. Освен със своята архитектура, градът привлича и индустриалци, търсещи търговски връзки с Аржентина, тъй като се намира на пътя на важен индустриален коридор, свързващ вътрешните части на страната и като цяло Южна Америка, с трафикът от продукти и стоки от Европа и Африка. Целя район, наречен по подобие на древна Месопотамия, със същото име, носи някои от характеристиките на древната земя между двете големи реки в люлката на Цивилизацията.

Гран Чако

Вътрешността на Аржентина на изток носи общото име Гран Чако, районът обхваща басейна на река Парагвай. Наречен е още “Последната граница на Южна Америка” и е богат на нефт. Тропически климат, с високи температури и валежи, районът обхваща Кордоба, Формоца, провинция Салта, Санта Фе, Сантяго дел Естеро, Мато Гросо и още много известни райони. Тук забележителностите са съсредоточени главно в градовете и имат общ исторически и археологически характер – споменаваме района само за да напарвим името му познато за вас и да внесем яснота относно неговото местоположение и характеристики.

Сан Антонио де Ареко и неговите Гаучоси

Мястото на което аржентинските гаучоси от години водят своя номадски живот. Зелените и просторни пасбища и гаучо каубоите, скотовъдците в Аржентина са символи на Аржентина и от тях тръгва друга аржентинска забележителност, описвана главно в книгите с рецепти – вкусната аржентинска пържола. Гостите на Сан Антонио де Ареко неизбежно ще срещнат по пътя си (ако не – добре е да се постараят)
вечерния асадо огън, с шишове и скара, на които се приготвя вкусното телешко месо, което въпреки усилията на кулинарните експерти, трудно може да се опише като рецепта и начин на приготвяне. Обширните имения, в които гаучосите пасат стадата си се наричат хасиенда или естансия. Понякога думата „гаучо“ се използва за чимичури, вид сос за пържоли и марината, приоритет на аржентинската кухня.

Игуасу

И накрая, не можем да не споменем паркът Игуасу, задължителната спирка на всеки турист, тръгнал да обикаля Аржентина. Водопадите Игуасу са по-широки от Ниагара и мощта на техните 1700 кубика вода, които се изливат от стръмната 60-метрова във възхитителната форма на късметлийска подкова, могат да бъдат наблюдавани от страната на Аржентина и от страната на Бразилия, но технически, над 80% от водопадите са откъм страната на Аржентина, единят от които, наречен Дяволското гърло, впечатлява със своята мощ. Разбира се, най добрия начин да видите водопадите е с хеликоптер, но обичайния достъпе по пешеходни пътеки по мостовете, около водопада, преходът по които може да бъде ограничен по време на месеците с най-високо ниво на водата (мецеците март-юни). Разходката между отделните водопади се препоръчва да направите с общодостъпните и нескъпи влакчета за туристи.
Много може да се разкаже за водопадите, но думите няма да бъдат достатъчни. В тишината на писаното слово трудно може да се долови грохота, който на първо място превзема прекия наблюдател и изумлението пред стихийната сила на водата. Необикновените височини и влаголюбивата природа, обграждаща водопадите също създават неповторима атмосфера, срещаща човека със силата на природата и крайностите на нейните проявления, с които се изразява в различни краища на света. За да видите сами водопадите Игуасу, включете се в ГРАНД ТУР Екскурзия до Аржентина, организирана от туристическа агенция Александър Тур (за допълнителна информация звънете в офиса на туроператора – 02/983 33 22).

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.