Централната част на Тайланд се състои от 21 провинции, обхващащи района на река Чао Прая. Централен Тайланд се отделя от останалите части на страната с планинската верига Фетчабун на север и друга – от западните части и Мианмар. Тази част на страната е доминираща икономически и в нея се намира столицата на Тайланд – Банкок.
Името на Банкок на тай, езикът на района означава „Град на ангели” (Krung Thep), но градът се слави липсата на невинност, привична за ангелите – той е притегателен център за азиатския бизнес и много световни компании са отворили своите посреднически квартири точно в Банкок, пристанището, градът и центърът на динамичния азиатски живот.

Позлатеният 19м Буда

Ако по време на екскурзия в Тайланд се озовете в централната част на страната, Банкок следва да е първи в списъка ви от туристически забележителности. На второ място поставяме близкия до него малък град Канчанабури. Спокоен и тих, градът е пълен с великолепни храмове и добива популярност след като по името на един от мостовете му е написан роман, а в последствие и създаден филма „Мост над река Куай” – проследяващ историческото значение на строежа на железопътната линия до Бирма.
Ако пътувате от Банкок, влакът ще мине по самия мост и ще можете лично да почувствате силата на историческия момент в непосредствената атмосфера на мястото.
Веднъж стигнали до града, не пропускайте великолепните водопади, които се намират в няколко близки местности.

Лицето на Буда сред дърветата

Днешния централен Тайланд се разполага в региона на някогашното кралство Аютхая. Сиам, просъществувало в периода 1350 – 1670г. Това е именно прочутия Сиам, споменаван в много от западните документи и литература, приятелски настроена към чужденците и търговските стара тай култура, средище за много търговски и културни дела и обмен. Деветнадесетметровия позлатен Буда е специална туристическа атракция на региона и можете да се снимате сред златния блясък на неговия скут, спомен, който много туристи, дошли на екскурзия в Тайланд с гордост показват.

Стара карта на Сиам

Кралството Аютая преживява декади от просперитет, благодарение на откритата си политика и отлични връзки със западния свят. Карти на местонахождението му, търговски декрети и стотици превози на стоки свидетелстват за Златния век на кралството, преди съседите му да го превземат и претопят и така да доведат до неговия край.
Когато сте на почивка в Тайланд, непременно вижте Историческия парк Аютая, вписан в списъка на ЮНЕСКО, където следи с исторически и религиозни паметници са оставили тридесет и петте крале, управлявали Аютая и Сиам по времето на неговия разцвет.

Самут Пракан или още известен като Пак Нам е само на 29 километра от Банкок и в района му се намира ферма за крокодили и древен град от храмове. Най-известната туристическа забележителност на този Тайландски град е музея Ерауан (по името на мита за Белия слон), дом на Триглавия слон – огромна, почти 30 метрова на височина статуя, във вътрешността на която, на три етажа са разположени антики и безценна колекция от религиозни предмети, подредени на принципа на трите пространства: подводния свят, земята и небесата.

Триглавият слон

Не на последно място, ако вашата екскурзия и почивка в Тайланд позволява пътуване из централната област, струва си да се отбиете в Петчабури (Градът на диамантите), малко градче на около 160км. от Банкок, особено ако пътувате по някоя от специалните оферти за екзотични дестинации през зимата – началото на февруари в града се провежда осемдневен фестивал с музика и танци. Градчето е идеалното място да уловите истинската атмосфера на Тайланд, без тълпите туристи и съпровождащото ги обкръжение от търговци. Ако обичате риболова и искате да опитате истински тайландски десерти (силно повлияни от колониалния живот, Португалия, Великобритания и Холандия), това малко градче ще ви допадне.

Александър Тур организира разнообразни екскурзии в Тайланд. Чухте ли за най-новото ни предложение – Нова година – екскурзия в Тайландпри ранни резервации получавате отстъпка. Обадете се сега на 02/ 983 33 22 за да научите повече и да резервирате своята екскурзия в Тайланд.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.