Какво да знаем при пътуване до Бразилия

Сигурност, информация, визи и безопасност в Бразилия и Рио де Жанейро

 

Ако планирате екскурзия и почивка в Бразилия, добре е да знаете какво е необходимо да вземете със себе си и да съобразите, когато пътувате за южноамериканската страна.

Визов режим: От 12.10.2005 г. влезе в сила Споразумението между правителствата на Р България и ФР Бразилия за частична отмяна на изискванията за визи. Българските граждани, притежатели паспорти с валидност над 6 месеца след дата на приключване на пътуването, могат да влизат, да преминават транзит или да пребивават на територията на Федеративна Република Бразилия без визи за срок до 90 дни. В самолета се дава входен формуляр, който попълвате и представяте на КПП. Съхранявайте внимателно този формуляр, защото трябва отново да го представите при напускане на страната.

Митнически изисквания: Разрешен внос за лица над 18 г.: 2 стека цигари или до 25 пури, до 2л. алкохол, предмети на стойност до 500$. Трябва да бъдат декларирани: предмети на стойност по-висока от 500$, суми над 10 хил.$, храна /месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци – за лична консумация, растения, лекарства и медикаменти с рецепта, животни. Забранен внос/износ: наркотични вещества. Бразилските митнически власти могат да наложат ограничения относно внос или износ на предмети като огнестрелни оръжия, антикварни предмети, тропически растения, лекарства и бизнес оборудване. Препоръчително е да се свържете с посолството на Бразилия за специфична информация относно митническите ограничения на такива предмети. Препоръчваме да запазите документ за всички закупени на територията на Бразилия предмети за износ. Хранителни стоки от растителни семена се конфискуват. На заминаване се конфискуват сувенири произведени от защитени животни – папагалови пера, броня на костенурка, крокодилска кожа. При опит за нелегално изнасяне глобите са много високи.  Особеност на бразилските летища е, че предлагат безмитни стоки още при пристигане на туристите. След представяне на паспорт и билет имат право да закупят стоки на стойност 500 щ.д /включващи алкохол и тютюн/. В безмитните магазини не се приема местна валута.
При проблем, не забравяйте, че винаги можете да потърсите помощ от посолството на България в Бразилия

 

Здравни изисквания: Маршрута и програмите, предлагани от туристическите агенции, в повечето случаи не предполага задължителни ваксини. Преценете сами евентуалните рискове след разговор с личния си лекар.

 

Санитарни изисквания: Препоръчваме да се избягва пиенето на водата от водопроводната мрежа и консумацията на плодове и зеленчуци, преди да са добре измити. Консумирайте бутилирана вода.  Моля спазвайте висока лична хигиена и контрол над консумираната храна.

 

Безопасност: Рискови зони са всички крайни квартали /фавели/ в големите градове като Рио де Жанейро, Сао Паоло, Салвадор и столицата Бразилия. Да се избягва шофиране нощно време по пътищата на страната и по неосветените улици на населените места. В големите градове – туристически центрове, съществува опасност от грабежи и нападения. Полезно е да се вземат всякакви предпазни мерки, като да не се носят скъпо струващи предмети – бижута, часовници, фото- и видео камери и др.

Облекло: Необходими дрехи и аксесоари, които да вземете от България за пътуване в периода ноември-декември: тънки памучни и ленени дрехи, леки връхни якета, тениски; леки гумени или пластмасови обувки; защитни кремове и лосиони с висок фактор на ултравиолетова защита /мин 20/; сламени шапки, задължително -очила и чадъри за слънце. Носете със себе си ефикасно средство против комари – крем, лосион, спрей и антикомарни устройства.

НИКОГА ………:

 • Не оставяйте багажа си без надзор!
 • Не носете портфейла си в задния джоб или във външния джоб на чантата!
 • Не се разхождайте в неосветени райони!
 • Не носете много бижута по себе си, дори и да са фалшиви!
 • Не носете на плажа повече неща, то тези, които са Ви необходими!
 • Не купувайте наркотици и не носете със себе си!
 • Не мислете, че сте по-добри плувци от бразилците!

ТОВА, КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ:

 • Съхранявайте парите, паспорта и самолетните билети в сейфа на хотела!
 • Пътувайте с таксита, а не с автобуси!
 • Допитвайте се до полицаи, ако имате нужда от помощ!
 • За всякаква информация се обръщайте към хотела – те знаят повечето отговори. Не се доверявайте на случайни минувачи!
 • Обменяйте валута в централно разположени обменни бюра!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.