Мнозина казват, че щастието се е усмихнало за лечителя Кетут Лиер, който авторката Елизабет Гилбърт описва в бестселъра си „Яж, моли се и обичай”. Лечителят, който не знае своята възраст и в книгата се описва ту като 60, ту като 70, ту като 90 годишен е известен в кръга от съседи и съграждани но в никакъв случай не може да се нарече богат. Изгубвайки първата си съпруга, заживява с жената на брат си в едно от онези особени балийски семейни формати, в които бракът с втората жена не се консумира, но тя се грижи за мъжете си като добра домакиня и къщовница. В такъв момент от живоота му е срещата с писателката, по чийто роман е създаден и филма.

Днес пред дома му на остров Бали има една постоянна и в повечето случаи ненатрапчива тълпа от туристи, които искат да снимат дома му или да се допитат до него за съдбата си. Традицията за такова допитване на Бали е натурална размяна или в по-редки случаи – минимално заплащане. Ясновидството и магиите, практикувани на екзотичния остров Бали са практически ориентирани към лечение, успокоение, справяне с проблеми и други злободневни теми.

Днес броя на посетителите в дома на Кетут Лиер стига до 50 човека дневно – твърди неговия преводач Ниоман. „Страхотно е” – допълва въодушевен той.

Обичайно посетителите изчакват в двора. Дворът на лечителя никога не е бил толкова пълен. Не остава време и ресурс за съпругата му да прояви типичното балийско гостоприемство. Туристите, дошли в Бали за екскурзия и почивка или като част от пътешествието в намирането на собствената си идентичност чрез религиозни практики, са твърде много. Но за всеки от тях, балийският лечител намира 20 минути за разговор – съвсем като при лекар.

Много от сесиите включват четене или отправяне на послание – повечето за щастие и успех и като цяло позитивни – казват преминалите през терапията на Лиер туристи в Бали.

Според познатите на лечителя, които са се допитвали до него преди той да придобие световна популярност, днес той е твърде уморен. С настъпването на залеза, дворът, пълен с желаещи да го видят туристи в Бали е все така пълен. Кога успяват да го видят собствените му съграждани, свикнали с помощта му? – Рано сутрин.

Бали стана изключително популярен като място за туризъм, почивка и екскурзия в Индонезия, Бали, след книгата за духовните си пътешествия в търсене на себе си, която след филмирането на историята стана световно известна. Най-големия в света остров Бали се намира в центъра на Индонезийския архипелаг, и е част от 17 500 острова. В Бали се намира и активен вулкан,изригвал последно през 1963 година. Бали е наречен „Островът на хилядата храма“ заради хилядите си храмове и пагоди, Туристите разбира се, са възхитени от екзотичния привкус на белите плажове, тропически климат и красивата природа. Историята на Бали е богата и не винаги е била по екзотичному светла и пълна с лирични безоблачни моменти, каквато е природата на острова. Културата и изкуството са добре развити, за целта трябва непременно да посетите Убуд. Според религиозната си принадлежност жителите на остров Бали са хиндуисти, следвани от мюсюлмани, християни и протестанти. Жителите на Бали основно са емигрирали от Тайван и Азия говори се на балийски и индонезийски, като повечето жители говорят и английски заради туристите.

Столицата на остров Бали е Денпасар, заобиколен от коралови рифове и плажове с хубав пясък. Икономиката на Бали се е развивал благодарение най-вече на селското стопанство, докато в момента разчита най-вече на туризма, Икономиката на Бали е засегната от атентатите през 2002 година отнели живота на 202 човека повечето от които чужденци. Въпреки, че туризмът докарва най-големия БВП на острова, все още най-големият работодател е селското стопанство и по-точно отглеждането на ориз. Вторият развит отрасъл е риболова, а други развити сектори са отглеждането на кафе, плодове, зеленчуци и други култури.

Туристическата индустрия е насочена в южната част на острова и най-вече в Кута – където е живяла и Елизабет Гилбърт, Джибаран, Семинийак, Санур, Убуд и Нуса Дуа. Важна част от приходите в туризма е конгресния туризъм, като много често се провеждат международни конференции на остров Бали. В курортите продължава усиленото строителство на нови обекти, между които и пет звездни хотели. През последните години популярни сред туристите са гмурканията, като островът предлага много живописни места за водни спортове и туризъм.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.