Ако за пръв път ви предстои да се впуснете в израелско приключение, не е изключено да се чувствате леко объркани и притеснени, а и да си задавате въпроса „Струва ли си?“

Естествено че си струва! Именно затова сме ви приготвили и порция съвети, които да ви помогнат по-лесно да опознаете тази държава, която не прилича на никоя друга по света.

За западния човек сблъсъка със Свещените земи определено е причина да излезе от зоната си на комфорт. Тук ще се озовете в консервативно общество, което живее по собствени порядки, но и ще се насладите на интересния контраст в по-модерните части на страната – като Тел Авив например. Ето защо не бихме сбъркали, ако наречем Израел страна, в която древност и съвремие вървят ръка за ръка.

Пазаренето е нещо нормално

Когато посетите някой шук (пазар) в Израел, продавачите ще очакват от вас да се пазарите за цената. Независимо дали си купувате чанта, огърлица или постелка за плажа, винаги трябва да се опитате да намалите сумата, която ви искат.

israel tips 5

Израелците са sabres

В превод от иврит sabra е кактусов плод – твърд отвън, но сладък отвътре. Думичкате е станала нарицателно и за местните израелци. Много от тях вероятно ще ви се сторят прекалено директни и „трудни“, но не губете търпение. Веднъж след като ги опознаете, ще разберете, че всъщност са много гостоприемни и топли хора.

Научете няколко полезни фрази

В град като Тел Авив без проблем ще се оправите, дори да не говорите и думичка иврит. Но в не толкова модерните части на страната ще ви бъде полезно да научите следните неща:

Cama ze oleh? – Колко струва това?

Efshar heshbon? – Може ли сметката?

Eizeh derech la yam? – Накъде е плажа?

Hacol sababa. – Всичко е чудесно! 

israel tips 8

Внимавайте за Йерусалимския синдром

Това вероятно ще ви се стори доста странно, но е факт. Едно посещение в Йерусалим, най-свещеният град в света, винаги е доста емоционално изживяване. На някои посетители обаче наистина им идва в повече. Всяка година в около 100 от туристите се наблюдава така наречения Йерусалимски синдром – феномен, при който чуждестранните гости си внушават илюзиите, че са библейски фигури или вестителите на Апокалипсиса. Не губете връзката с реалността.

israel tips 7

Носете прилично облекло

Това се отнася с особена сила за свещени места като Стената на плача например. Визираме панталони и поли, които покриват краката под коленете. Този тип облекло е задължително за всички религиозни забележителности, които ще посетите.

Храната е кошер

Ако попитате един обикновен човек, той ще ви каже, че кошер храната е “благословена от равин”. Самата дума кошер на иврит означава “подходяща” и на практика е подходяща за ядене от един евреин. Накратко евреите не смесват месо и млечни продукти до такава степен, че дори изчакват няколко часа между хранене с месо и такова с мляко или млечен продукт. Повечето от младите израелци не спазват тези изисквания, но в много заведения ще видите надписи, които показват, че храната е кошер.

israel tips 2

Настройте се за много цигарен дим

Израелците обичат да пушат и пушат всичко: цигари, наргиле, дори трева. След една нощ прекарана в партита по клубове и барове със сигурност ще се приберете ухаещи на цигарена фабрика. Това може да е доста стряскащо, особено за нас европейците, заради забраната за пушене в заведения, въведена в последните години. Наскоро Израел декриминилизира тревата, така че не се учудвайте, ако младежите я пушат както в баровете, така и на плажа.

Тел Авив е като затворен балон

Градът е невероятно място: либерален, модерен метрополитън, в който хората знаят как да се наслаждават на живота. Въпреки това, за останалата част от Израел той е като затворен балон, дори като отделна държава и не представлява цялостната картина, която страната изгражда. Освен това е много скъп! Цената на храната и напитките е доста висока, а в последните години младите израелци трудно могат да си позволят да живеят тук и предпочитат предградията.

israel tips 6

israel tips 1

Шабат

Всяка седмица, от залеза в петък до залеза в събота, настъпва така наречения шабат за евреите. Това е време за почивка и спокойствие, и в никакъв случай за работа. В Йерусалим почти няма да видите кола по улиците, а повечето магазини затварят. В Тел Авив е малко по-различно, въпреки че атмосферата е доста по-спокойна. Там обаче ще откриете все още работещи заведения. Общественият транспорт в цялата страна не работи по време на шабат.

israel tips 3

Нашите оферти за Израел и Йордания ви очакват тук!

Свържете се с нас!

За контакти:

ул. Поп Богомил 44, София 1202
✆  (+359 2) 983 33 22; 983 23 71
✆ (+359 2) 984 11 40; 984 11 41
✆ (+359) 0878 41 41 50
✉ outgoing@alexandertour.com

    Comments are closed.