Не ми се случва често толкова много да искам да се върна някъде, както в Шри Ланка – „блестящият остров“ в превод от санскрит

Текстът е публикуван в сп. “Ева” на 22 април 2014
автор: Биляна Траянова

 

Шри Ланка, пътепис, екскурзия 2015

Древният начин за риболов може да се види по Западното крайбрежие на Шри Ланка, на около час от столицата Коломбо

Преди повече от двайсет години отидох там за първи път. Не подозирах, че ще попадна в рая – сочно зелен, обсипан с цветни гирлянди от невиждани за мен тропически растения, бисерни водопади, лека мараня над безкрайни чаени плантации, реещи се волно птици в най-вълшебни цветове и с песни, които те отнасят далеч. Влюбих се от пръв поглед. След години отново се озовах на острова, този път по работа – за снимките на приключенски филм в девствените джунгли на Цейлон. Дивите слонове не бяха вече само атракция за туристите, а реални и много опасни, на всяка крачка ни спираха въоръжени патрули да проверяват документите ни. На много места не ни пускаха да преминем… Защото беше война. Между тамилските тигри и народа на Шри Ланка.

Кристалните води на плажовете в Шри Ланка

Кристалните води на плажовете в Шри Ланка

Сега отново съм тук. Мирът може да се помирише. Вече четири години в Шри Ланка е спокойно. Всички територии, някога отцепени от терористите, са достъпни за любопитните съвременни откриватели – туристите. Фантастични плажове, лагуни и малки рибарски селища се редят по пътя и са готови да те посрещнат. 
Още в първите минути, в които се запознавам с гида ни, разбирам, че срещу мен стои стопроцентов професионалист. Срилал говори перфектно руски и английски, освен бащиния си език – синхалски. С него ще отидем на интересни места и ще опитаме от всичко.

colombo-sri-lanka-asia

Сакралният триъгълник

В т.нар. Културен триъгълник на Шри Ланка са пещерите на скалните храмове на Дамбула, повече от осемдесет на брой, но храмовият комплекс е само в пет от тях. От всички страни сме заобиколени от маймуни – скачат над главите ни, стрелкат се между краката ни, пощят се и безцеремонно крадат цветята, които сме купили, за да поднесем в храма.

В пещерите ни очакват 153 статуи на Буда, три статуи на царе на Шри Ланка и четири статуи на богове и богини, от които две са на хиндуистките божества Вишну и Ганеш. Пред нас се разкрива светът на будизма с неговите притчи и сказания. По стълбите се разминаваме с група деца – послушници с трептящи оранжеви наметки и скромни усмивки. Срилал бързо ни прошепва, че семействата, чиито деца нямат добър хороскоп, ги изпращат за послушници в манастирите. Там учат, живеят, работят, докато не станат на 18 години, за да положат изпит, след който стават монаси.

Децата с лош хороскоп стават послушници в манастирите

Внимание, слонове!

Пътуваме по прекрасни нови пътища през джунглата. Но трасетата на слоновете минават оттам и непрекъснато трябва да си нащрек. Стадата вървят в колона, бавно и демонстративно, сякаш ни подсещат кой кой е тук. Слоновете са доста чувствителни заради нарушените им хабитати. Има места, на които не бива да се разхождаш сам, да слизаш от колата, да се придвижваш с мотор или триколка, особено вечер.

74447ef7e9a77c31ef2b0b80c161780a

Митичната Сигирия

На път сме към една от най-впечатляващите археологически забележителности в Азия – красивото кралство Сигирия, комплекс от царски дворец, крепост и градини, уникален проект от V век от н.е. Тогава тук царувал крал Датусена I, който твърдял, че богатството на кралството са огромните водни резервоари, изкопани с непосилен човешки труд, готови да съберат всяка капка дъжд и да напоят жадната през сухите периоди земя. Принц Касяпа, незаконен кралски син, и Мигара, кралски племенник и главнокомандващ на армията, обаче правят дворцов преврат, като отнемат живота на краля. Касяпа управлява 18 години и това е Златния век на Сигирия. Впечатляваща археологическа находка от онова време са двете предни лапи на гигантски лъв, оформен от 180-метрова почти недостъпна скала, която дава името на мястото – Лъвската планина. Предполага се, че лъвът е бил обграден от рисунки на 500 дами, вероятно жените на Касяпа. 
Минаваме покрай огледалната стена, датираща от VIII век. Хора от всички слоеве на обществото са оставили тук различни послания за любовта и красотата. 

Гигантска статуя на лъв, дала името на планината, на чието било е дворецът Сигирия

Гигантска статуя на лъв, дала името на планината, на чието било е дворецът Сигирия

Варани на хоризонта

Почти всеки ден се натъкваме на варани. В Шри Ланка има два вида от големите гущери – земен и воден. Първият е убиван заради месото и кожата, а вторият е силно отровен. Затова Срилал някой път ни предупреждава да внимаваме, друг път – не.

Сиропиталище за гиганти

Най-известното сиропиталище за слонове в Шри Ланка е Пинауала, отворено през 1975 г. Нямаме време да стигнем дотам, но разпитваме и научаваме за друг транзитен дом за осиротели слончета – Дилмах Консервейшън. Тук те получават храна и медицински грижи, като в същото време тичат на свобода в джунглата. Специален сигнал ги вика за хранене с мляко на всеки три часа. Мъниците са на различна възраст – от съвсем малки бебета до тийнейджъри. 
В Шри Ланка хората помагат на дивите си съостровитяни. За всеки отделен случай – било то за слон, леопард или костенурка – се обаждат на специалните телефони и викат екипите на центрове като този или всеки месец превеждат суми на сиропиталищата. 

Поя

Изморени сме, но се опитваме да не спим по пътя, защото на всяка крачка изскачат интересни неща. Отстрани се белеят ступи, а деца послушници са разпилени като оранжеви перли наоколо. Гледката е магнетична. Днес е пълнолуние и голям празник за будистите, наречен Поя. Спираме край странен малък храм. Муруган или Сканда е бог на войната и по-малък брат на Ганеш. Веднага забелязваме малкия отвор, през който преминаващи пускат монети или банкноти и сключват ръце в молитва. Тук всички вярват, че Сканда ги закриля на пътя, пази ги от злополуки. Дори само когато преминават покрай храма в автомобили, хората сключват ръце и шепнат молитва. Правим същото и се молим за безопасно пътуване.

Двете лица на мусона

Представете си 1600 км плажна ивица, обрамчена от палмови ресни и галещо слънце, готово да ви придружава, докато се наслаждавате на уиндсърфинг, каяк, ветроходство, водни ски, гмуркане или просто мързелуване до получаване на перфектния тен. Но има и дъждовен сезон, предизвикан от мусонните ветрове. Дъждът се изсипва в два периода от годината и за щастие – по различно време от двете страни на острова. Така че в Шри Ланка може да се радвате на плажове и слънце целогодишно. Но ако обичате реалните неща като нас – тогава мусонният период ще ви разкрие един друг свят, нрави и начин на живот. Защото това е половината от същността на Тропика. 

Само мангото в Шри Ланка е няколко вида, най-малкото с големината на слива, а най-голямото – с тегло 2-3 кг

Само мангото в Шри Ланка е няколко вида, най-малкото с големината на слива, а най-голямото – с тегло 2-3 кг

Необикновените вкусове

Гладни сме и спираме край сергия с плодове. За малка сума се сдобиваме със сочно сладко манго. В Шри Ланка синхалите го наричат амба, а тамилите – мампалам. Дърветата, достигащи 35–40 м височина, раждат плодове с различни форми, големина и цвят, който варира между червено, жьлто и зелено. Най-малките плодове не са по-големи от слива, а най-големите са дълги над 25 сантиметра и тежат около 2–3 килограма. 
Откриваме още нови неща, като плодовете на Annona reticulata. Скоро са открити съставки в тях, които унищожават туморните клетки. На вкус плодът е близък до този на яйчен крем. В Шри Ланка го пият прясно изцеден при чернодробни заболявания, артрит и алергии.
В голяма кошница са подредени кръгли сивкави топки. Решаваме, че са яйца от непозната птица. Срилал се разсмива искрено. Това е Limonia acidissima, позната като дървена ябълка, слонска ябълка и маймунски плод. Черупката й е толкова здрава, че се използва за купички и пепелници. Вътрешността се яде смесена с палмова захар, но също може да се използва за направата на десерти, лютеница и др.
Кралският кокосов орех се отглежда в Шри Ланка, където е известен като Thambili. Той е по-сладък, отколкото обикновените кокосови орехи. Местните го смятат за „жива аптека“, защото пречиства организма и лекува много заболявания. „Kралската“ кокосова вода е била използвана от незапомнени времена като аюрведа лек. 
Хлебното дърво, или понякога просто Жак, е вид, който се среща само в тропическите райони. Вкусът му е сравним с този на комбинация от ябълка, ананас, манго и банан. 

Екзотика в чиния

Подправките са едно от най-големите богатства на острова. Варен или задушен ориз се сервира с къри задължително на обяд и вечеря. Основните къри са с риба, пилешко, свинско или овнешко, но има и доста зеленчукови, дори плодови къри. Разядките също са доста любопитни. Имат туршии, лютеници и sambols. Най-популярният е кокосов sambol – паста от кокос, люти чушки, сушена риба и лимонов сок. Яде се с ориз като предястие за възбуждане на апетита.
Невероятно е изобилието от плодови сокове. Местните пият сок от маракуя, манго, папая, тамаринд, пешън фрут, сокът от авокадо е божествен. Пускат го в шейкъра, добавят съвсем малко вода и палмова захар.
Само за няколко дни съм на острова, а кръвта ми наистина кипи – запалена съм за нови археологически знания, за нови каузи за опазването на природата, за разнообразни вкусови преживявания. Шри Ланка е велик учител за всеки, отворил сърцето си.

srilanka-head

Виж и ти Шри Ланка и всичките ѝ забележителности от 18 до 26 март, малка група с водач от България. Специални цени за ранни записвания до 31 януари. Пълната програма разгледай на http://alexandertour.com/ekskurzia-v-shri-lanka.html За повече информация:

тел.: +359 0878 41 41 50

02/983 33 22

e-mail:outgoing@alexandertour.com

Comments are closed.