Кокетни дървени къщички, аромат на канела и ванилия, сладки и солени изкушения, развлечения за малки и големи, пищна украса … Нищо чудно, че Европейските столици и традиционните им коледни базари са притегателна сила за туристите през зимните месеци. Коледните базари са сигурен начин да повдигнете коледния дух и настроение и на най-намръщеното човече :)

 

Традицията за празничните базари в Европа е древна. В моналото те са били търговски и социален фактор. Търговците са изнасяли стоката си, хората са споделяли храна и вино и са организирали забавления на площадите в градовете. Предполага се, че първото такова събитие е организирано през 1384 г. в германския град Баутцен, макар че за техен предшественик се приема Декемврийският базар във Виена, съществуващ от далечната 1294 г. Обикновено продължават около 40 дни – от средата на ноември до 24 декември.

 

Днес коледни базари има в почти всеки европейски град, особено в Западна и Северна Европа. Не прави изключение и София, където вече няколко поредни години и ние се радваме на традицията. Не можем да се сравняваме с останалите базари по пищност и мащаб, но столицата ни със сигурност е по-светла и празнична, откакто ги имаме.  Ето и най-впечатляващите коледни базари в Европа и някои интересни факти и традиции, свързани с Коледата:

 

 ✥ Christkindlmarkt във Виена ✥

Altwiener Christkindlmarkt in der Freyung in Wien, ÷sterreich

Wien, Ringstrasse, Rathaus, Adventmarkt, Adventzauber

Коледен базар във Виена

Това със сигурност е най-популярният коледен базар в Европа. Традиционно разположен пред кметството, дървените къщички са красиво декорирани, а в средата има голяма сцена с разнообразна празнична програма. Тук могат да се намерят уникални, ръчно изработени подаръци и сувенири, които да занесете у дома. Ако сте на семейна ваканция, можете да оставите децата в яслите Volkshalle, където ще се погрижат да ги забавляват с различни игри и уъркшопове, докато вие пиете легендарното греяно вино и пазарувате. Виена е чудесна коледна дестинация – очакват Ви, макар и по-скромни по размер, красиви базари пред по-големите забележителности на града, като замъците Шонбрун и Белведере, пред катедралата Карлскирхе, в двора на Museumsquartier и на площада пред Операта.

 

✲ Vánoční trhy в Прага ✲

Коледен базар в Европа

Коледен базар в Прага

Vánoční trhy е нарицателно за всички коледни базари в Чехия, но този, който си заслужава да посетите, се намира в сърцето на Стария град на Прага. Тук ще намерите освен коледни играчки и сувенири и много изделия от истински чешки кристал. Ще Ви изкушат с вкусна храна и ароматни топли напитки, а програмата на музикалните и развлекателни събития е конкурентна на тази във Виена. Атмосферата е топла и приятелска. Препоръчваме!

 

❄Striezelmarkt в Дрезден❄

 

Коледа в Дрезден
Най-старият коледен базар в Германия се разпростира на 250 щанда. Те предлагат подаръци и  изделия от съкло, керамика, порцелан и тъкани. Ако сте фенове на кулинарията, ще Ви бъде любопитно, че всяка година през втората неделя на декември се състои фестивалът на щолена. Той привлича най-много туристи. Щоленът е традиционен немски хляб с плодове и марципан и е много вкусен.

 

Коледен базар в Копенхаген  ☃

Коледен базар в Копенхаген, Дания

Коледа в Тиволи, Копенхаген

Коледа в Копенхаген

Коледа в Копенхаген

Зимна приказка! Тази асоциация изниква в представите ни, когато споменем Копенхаген по време на Коледните тържества. Ярко оцветени щандове, празнични светлинки, коледна музика и уют. Базарът се разполага в най-старият увеселителен парк в Европа – Тиволи. Градините му са обсипани с лампички и стотици елхи. Копенхаген и атмосферата му ще пленят, както Вас, така и най-малките му посетители.

 

╰☆╮ Селището на Дядо Коледа в Лапландия ╰☆╮

Коледното селище в Лапландия

Тук не говорим за базар, а за атракция – все пак сме в дома на Дядо Коледа. Магазини с коледна украса и сувенири, коледни изложби, пощенска станция, от която можете да изпратите електронно или истинско писмо са само част от атракциите. Подземният увеселителен парк за най-малките пък е ситуиран в съседния Парк на Дядо Коледа.

 

❉ Базарът на Marienplatz в Мюнхен ❉

Коледен базар в Мюнхен, Германия

Коледен базар в Мюнхен

Базарът на Marienplatz датира от XVII век и се смята за най-популярният базар в Мюнхен. Намира се сред нео-готическите сгради на тази стара градска част, което подсилва атмосферата. Украсен е богато и се “гордее” с 30-метровата си елха. Друг популярен коледен базар е Crib Market, който се намира зад Marienplatz. Базарът стартира привечер с много музика, топли пайове и греяно вино. Уъркшопите предлагат различни забавления за децата -  едно от тях е да се преоблекат като ангелчета и да станат част от пиеса за Рождество Христово, или да си направят снимка на фона на традиционна коледна сцена от Рождеството.

 

╰☆╮ ╰☆╮ ╰☆╮

 

Замириса ли Ви на канела и коледни сладки? Не се двоумете и изберете празничните Европейски дестинации за незабравима Коледна ваканция на семейството!

 

➡ Вижте най-примамливите предложения и ТОП оферти за Коледа!

    Comments are closed.