Екскурзии в Мексико

Ривиера Мая, позната още като ривиерата на Маите е важна туристическа дестинация в Мексико, една от най-посещаваните в района. карибски климат и неустоими природни дадености привличат всяка година хиляди туристи, дошли на екскурзия в Мексико

Ривиера Мая и Канкун са двата най-популярни мексикански курорта, но докато Канкун е предпочитан от американските туристи, за европейците Ривиера Мая предлага по-близки до техния стил на почивка условия и удобства. Живописни рибарски селца, мексикански барчета и ресторанти, близост до курорти като Канакун, Тулум и Чичен-Итца, го правят любимо място на туристите.

Ривиера Мая е точното място за любителите на красивата природа, тишината и спокойната почивка. В този курорт има по-умерен нощен живот отколкото в Канкун. Мястото е далеч от забързаните мегаполиси и търговски центрове.

ПОЧИВКА В МЕКСИКО – КАНКУН И РИВИЕРА МАЯ

9 дни / 7 нощувки

Бреговата линия на Мексиканската Ривиера се простира на 150 км от Плая дел Секрето (Тайния плаж) до Пунта Ален. Тук са разположени около двайсетина хотела от отлични хотелски вериги с капацитет над тринайсет хиляди стаи. Едно от големите предимства на Ривиера Мая пред останалите мексикански курорти е разположението и до два изумителни културно-екологични парка – Шел Ха и Шкарет. Шел Ха е известен с плажната си ивица, на която за разлика от повечето паркове, е позволено да се къпете, да ловите риба, да играете и плувате с делфини и да се наслаждавате на природата. В парка Шкарет може да плувате из пещерните реки, сред неописуемата красота на дълги вериги от пещерни образувания. Тук се устройват концерти, театрални представления, сватби, основани на ритуални обреди на маите, различни фолклорни представления и вечерно шоу посветено на предците – маи. Гмуркането в подводния свят на сенотите, сред изумрудените води, отворите, гледащи към слънцето и коралите е изключително преживяване.

Кораловият риф покрай брега на Кинтана Роо е вторият по дължина в света и често започва само на метри от брега. Ривиера Майа предоставя най-добрите възможности в света за подводно гмуркане, полуостров Юкатан е свързан с подводни канали, чиито отвори на повърхността се наричат сеноти. Можете да карате на воля уиндсърфи и кайт или да се издигнете в небето с парашут, теглен от моторна лодка.

Ривиера Мая – какво предлага района

Районът на Ривиера Мая с Плая дел Кармен и курорта Плаякар, които образуват най-големия и добре развит комплекс на Ривиера Мая, предлагат повече от обикновена почивка в луксозен хотел. Плая дел Кармен е малко градче, което се счита за център на курорта Ривиера Мая. Тук ще намерите изобилие от търговски центрове, кафенета, барове, молове, сувенирни магазинчета и бутици. Маите са използвали за пристанище Плая, която се разраства неимоверно в края на 20 в., задминавайки популарните туристически местности, предпочитани от американския турист – Ямайка, Куба и др.

Stitched Panorama
Центърът на Плая е запазен за луксозните хотели, а околностите му са изпъстрени с пансиони и бунгала за млади летовници. Тази галена от вълните ивица земя все още крие в прегръдката на джунглата тайнствени каменни храмове на маите и пирамиди, напомнящи за великото минало на цивилизацията от района.
Тук можете да видите единствения археологически обект на маите, разположен на брега на морето – Тулум, паркът Кскарет за мексиканска култура, да разкриете мистерията на маите в пещерите Актун Чен и белите плажове на Акумал, както и най-големия коралоф риф на северното полукълбо. Разпръснатите сред руините и тропическата гора хотели отговарят на бюджета и нуждите на всички категории туристи – от луксозните петзвездни със собствен плаж и яхтено пристанище до обикновеното бунгало от което можете да се насладите на страхотните карибски залези.

В близост до Ривиера Мая е и Острова на лястовиците, само на 20 км от брега. Кораловият риф и изключително чистите води с цвета на тюркоаз правят района задължителна дестинация в списъка на всички истински гмуркачи и водолази. Паланкар е най-известната дайвинг дестинация с неповторимите си и изумително красиви коралови образувания и потънали испански галеони, в които може да чака и някое неоткрито съкровище. На юг е Акумал или Раят на костенурките, непретенциозен курорт, предлагащ неповторимо спокойствие.

Ако искате да обиколите района и описаните места, без да наемате кола, можете да използвате автобусни линии или т.нар. сувалки, които обслужват дестинацията между Канкун и Тулум, цените са достъпни.

Кога да посетим Ривиера Мая

Средната температура в тази част на Карибите е около 24–25 °C. По време на нашето лято (май-септември) са възможни повече превалявания, отколкото през останалата част на годината, когато климатът е доминиран от северни ветрове – не си представяйте студените сибирски ветрове, а разхлаждащи, меки ветрове, които правят горещите точки на района приятно за разходки място. Районът на Карибите все пак е с типично за тропиците непредсказуемо време, силно повлияно от океана, така че обобщения често не са възможни. Температурата на водата (важи и за сенотите) е около 25 °C, а водата по крайбрежието достига приятните 29 °C през януари до август.

През 2012-та Форбс препоръча Ривиера Мая като едно от местата, на които и най-претенциозния турист ще открие пълноценен микс от забележителности, отлични хотели и такива природни дадености, каквито малко райони по света събират на едно място. На кратко разстояние извън хотела си, можете да посетите най-фотографираните руини от времето на маите, да разгледате истински древен храм или да се насладите на истинска гурме кухня. Ривиера Мая се движи на тънката граница между автентичното и туристическото в един курорт, уникална и рядко срещана комбинация. Ривиера Мая е подходяща както за семейства, така и за младоженци, любители на тихите и скрити места и най-вече, на влюбените в гмуркането туристи.
Ривиера Мая препоръчват и много лайфстайл и информационни издания като Вашингтън Поуст, Вог, Венити Феър, Ню Йорк Таймс – районът е изключително популярен.

ривиера мая

Ривиера Мая и забележителностите на маите

Най-известните забележителности от културата на маите са мексиканските пирамиди – за разлика от тези в Египет, при мексиканските върхът на пирамидите е като отрязан – най-отгоре завършват с площадка, на която има храм или светилище, а на една от страните на пирамидата има стълбище, водещо до това светилище. Страните на пирамидите в Мексико често са построени стъпаловидно и без полегат наклон. В близост до Ривиера Мая можете да посетите пирамидите в Чичен-Ица или храмовете в древния Тикал. Най-известната пирамида е тази на вълшебника в Ушмал – тя представлява два пресечени конуса, поставени един върху друг, като на върха на втория се разполага оброчището.

Древните пирамиди на Мексико са строени в разстояние на много векове – най-древните са в Тикал, а най-късните – в Майапан и Чичен-Ица, строежи от времето на маите, с над 3000 години присъствие и история. По стените си светилищата на маите нямат надписи и фрески, изключение прави пирамидата в Паленке, която дори наричат Храмът с надписите. Някои от мексиканските пирамиди не са били само храмове, но и гробници, каквито са и египетските пирамиди.

Полезна информация за Мексико и Ривиера Мая

Виза Мексико

Не се изисква виза от български граждани, притежатели на обикновен, дипломатически и служебен паспорт, при влизане и престой до 90 дни в страната. При пътуване на малолетни и непълнолетни деца с единия им родител другият родител следва да представи декларация за съгласието си. Необходим е задграничен паспорт с валидност на минимум 6 месеца от датата на влизане в Мексико. Тази декларация се заверява от нотариус, превежда се на испански или на английски език от официален преводач и се легализира в МВнР. Не се изискват документи от рода на: удостоверение за раждане, удостоверения за сключен граждански брак, медицинско удостоверение, свидетелство за съдимост.
Мексико няма посолство в България. Най-близкия контакт, който можете да осъществите с официалното представителство на страната в Източна Европа е Консулската служба на мексиканското посолство в Будапеща.

Безопасност Мексико

Мексико е на едно от първите места по престъпност сред латиноамериканските страни. Особено висока е престъпността в столицата. Съветът към всички туристи е: да пътуват с туристическа агенция или туроператор, когато планират екскурзия в Мексико, да носят в себе си дребни пари в брой (например по 5, 10 или 20 долара), които в случай на обир просто да дадат. Да не се носят златни накити или други набиващи се на очи скъпи аксесоари. Да не взимат най-скъпата възможна техника със себе си – фотоапарати, телефони и др. Препоръчва се туристите да се движат на групи и да избягват да се разхождат сами след 20 часа вечерта, освен в група и с придружител, владеещ езика. Поради възможността от кражби, целесъобразно е туристите да имат копия от личните си документи и най-вече на паспорта и страницата с визата и самолетния билет. За опасни могат да се смятат и евтините хотели (под 30 долара на вечер). Проверявайте задължително легитимността на таксито, което ще ползвате – на предното стъкло следва да е окачено разрешително със снимката на шофьора и да има монтиран таксов апарат. Не спирайте таксита в движение, а търсете стоянки.

Здравни изисквания – Мексико

Поради лошата хигиена, различията в общия бактериален фон, спрямо България и опасността от заразни заболявания, не се препоръчва туристите да опитват храни и сокове от сергии или продавачи по улиците. Особено подвеждащ може да е ледът на кубчета, тъй като той най-често е обикновена замразена питейна вода от чешмата.

Comments are closed.