Верни на принципа, че е по-важно да трупаме спомени, отколкото вещи, решихме да споделим с вас как да пътуваме с по-малко багаж през летните месеци ツ

Имате билет, резервация и ви предстои вълнуващо пътешествие! Всичко е планирано и неусетно идва моментът да опаковате багажа. Започва се принтиране на списъци, ровене в гардероби, скринове и шкафове, въпроси от типа “Ами, ако това ми потрябва…” и няколко задължителни претегляния на куфата. Приготвянето на багажа често се оказва основен проблем  по време на подготовката за пътуване, без значение в страната или чужбина. Многото чанти и куфари създават проблеми, таксуват се допълнително и често развалят настроението ни още в началото на ваканцията. Често тръгваме на път с куп дрехи и джунджурии, които в последствие се оказва, че така и не сме ползвали. Разбира се, трябва да разполагаме с най-важните неща, но това не значи да опаковаме, сякаш се подготвяме за апокалипсис. Ето няколко съвета от опитни пътешественици как да опаковате вещите си така, че да пътувате с малко багаж и същевременно да разполагате с най-важните вещи за из път.

лятна отпуска

1: ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ПЪТУВАМЕ С МАЛКО БАГАЖ

Идеята на пътешествията е да доставят удоволствие и да представляват страхотна авантюра, а не да бутаме тежки куфари и да се притесняваме, че ще ги загубим или че ще бъдат откраднати.  Вместо да се занимаваме със странични неща, за да имаме време да разгледаме забележителности, да научим повече за културата на страната и да запечатаме спомени от пътешествието, трябва да пакетираме компактно и умно багажа си. Опитните туристи залагат на мотото “Колкото повече знам, толкова по-малко вещи са ми нужни”. Вземете само нещата от първа необходимост! Крайната цел е всичкият основен багаж да се събира в раница, която можете сами да повдигнете. Като това не означава да “забравите” всички красиви обувки и нови рокли, които сте купили за пътуването.

2: ХИТРИНКИ И ТРИКОВЕ

Използвайте пликове с вакуум, за да спестите пространство в багажа и разпределяйте в отделни опаковки предметите, за да ги намирате по-лесно.  Не взимайте дрехи и обувки, които могат да се носят само с определена дреха, например с високи токчета. За да не се мачкат дрехите твърде много, навийте ги на рула с лице от вътрешната страна. Така те ще се побират в пространствата между вещите и ще останат чисти. Обувките опаковайте на чифтове в найлонови пакети. Чупливите вещи (като парфюма например) сложете в чорапи, така можете да предпазите и всичко, което може да се надраска. Вземете няколко свободни плика за съхранение на вече мръсните дрехи, бельо и други по време на пътуването.

Изберете чанти и куфари с повече отделения и по възможност на колела и с отличителен елемент, за да ги разпознавате.

3: И ПО-КОНКРЕТНО

Дрехи в неутрални цветове, които се съчетават лесно и в безброй комбинации. Препоръчително е материите да съхнат бързо и не се мачкат. Също така, знаете, че ще си купите нещо, докато сте на почивка. Така, че не прекалявайте с обувките. Вземете едни изпитани, ниски и удобни, които няма да ви предадат и едни по-елегантни за по-специалните вечери. Джапанките са задължителни. Най-обемистите обувки вземете в ръчния багаж или директно пътувайте с тях, за да спестите място. Това се отнася и за връхната дреха. Неща като сешоари, маши, преси за коса, тежки книги, луксозни бижута ще се окажат ненужни, така че ги избягвайте.

пътуване и съвети

Бански – тук можете да се развихрите. Вземете няколко чифта, заемат малко място, а можете да ги комбинирате и да експериментирате.

Аксесоари – шалове в ярки цветове, едри бижута – пъстри гривни и обици, диадеми, шапка – заемат малко място, а са най-лесният начин да освежите тоалета си и да превърнете дневния аутфит във вечерен. Не забравяйте пареото – това е мултифункционален шал, който ще се окаже незаменим по време на ваканцията, особено ако тя включва плаж – можете да го използвате вместо плажна кърпа, като блуза или топ и като аксесоар за главата.

4: БЕЗ КОЕ НЕ МОЖЕМ

Най-практично е универсалното зарядно, което работи с всички устройства, за които трябва да носите само приставка за накрайника. Носете си твърдо устройство с повече памет, за да съхранявате там снимките. iPad-ът и електронният четец са добър вариант да не носите няколко книги, а дамите нека вземат любимото си списание, когато пристигнат, не преди да тръгнат :)

Слънчевите очила – те не са просто аксесоар, а са задължителни през лятото и при полет. Носете ги винаги в калъф в ръчния багаж.

5: В РЪЧНИЯ БАГАЖ

Документи – добре е да ги съхранявате в отделен плик/несесер за документи в ръчната чанта. Не забравяйте резервно копие на документите (в това число ваучери и билети), които да държите на отделно място.

Валута – винаги трябва да имате в себе си достатъчно пари в брой в местна валута при пристигане! Картата е удобен вариант, но в случай, че пътувате за по-далечна дестинация, носете и пари в брой. Често на летището курсът не е изгоден, изчакайте да стигнете до хотела и попитайте за местно чейндж бюро, ако те не обменят. Бъдете внимателни и не ползвайте услугите на бюра, които не са ви препоръчали. Не обменяйте на улицата.

Сложете зарядното от телефона заедно със слушалките в калъф за слънчеви очила. С този трик ще ги предпазите от оплитане.

➡ ➡ ➡

екзотични почивки

6: НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ

Шампоан и балсам, дезодорант, парфюм, крем със SPF, репелент, паста за зъби (всички тези неща могат да се закупят в малък размер, подходящ за пътуване). Комплект лекарства от първа необходимост. Техника и зарядни за нея, както и резервни батерии. Адаптер (проверете предварително какви са особеностите на ел. мрежа за съответната държава).

♒ ГМУРНИ СЕ В ЛЯТОТО С ОФЕРТИТЕ ЗА ПОЧИВКИ И ЕКСКУРЗИИ ОТ АЛЕКСАНДЪР ТУР ♒
✆ 02 / 983 33 22; 983 23 71
✆ 0878 41 41 50
✉ outgoing@alexandertour.com

 

 

    Comments are closed.