За да бъде първата среща с Тайландската кухня незабравима (единствено в положителния смисъл на думата), трябва да подходите либерално настроени и отворени за експеримент. За любителите гастрономи Тайланд бързо се превръща в празник за сетивата.  Затова без излишно предисловие и с много любопитсво, потапяме се в екзотиката на най-доброто от азиатската кулинария.

 

Тайландска кухня

 

Можем да опишем традиционната тай храна така: пикантна, оригинална и екстравагантна. Четири вкуса и “огънят” доминират в тайландската кухня – кисел, сладък, горчив, солен и лютив, който е над останалите. Магията на тайландското ястие е в сливането на вкусовeте. Ястията в 4-те основни региона на страната (Северен, Североизточен – Исан, Централен и Южен) са повлияни от кухните на съседните държави: Бирма, китайските провинции Юнан и Лаос на север, Камбоджа, Лаос и Виетнам на изток, и Малайзия на юг. Към тях влиза и т.нар “тайландска кралска кухня”, формирана в двореца на кралство Аютая (1351-1767). Нейната изтънченост, готварски техники и използването на определени съставки оказват силно влияние на кухнята в Централен Тайланд.

Но тайландците не просто взимат назаем готови рецепти от съседните кухни, а обогатяват със свои оригинални съставки и готварски техники тайландската кухня, за да я превърнат в истинско чудо на кулинарното изкуство. Видът на храната е толкова важен, колкото и вкусът на ястията в тайландската кухня, затова декорацията е издигната в култ. Преди Втората световна война дори се поздравяват с израза “Kin khao reu yang” (“Не си ли ял още?”), а след това е заменен със “Sawat dee” (“Да си добре!”).

 

Тайландската кухня_Традиционни особености

 

Тайландската кухня – характерни особености

  • Оризът в тайландската кухня е като хляба и картофите в европейските кухни. Той неутрализира вкусовете и “омекотява” лютивината на ястията.
  • В тайландската кухня съставките на ястията не се измерват, а се слагат “на око”. Начинаещите готвачи се учат от майстор-готвачите.
  • Буболечките са неизменна част от тайландската кухня – червеи, бръмбари, копринени буби, скакалци и т.н. се предлагат на щандове като ядки.
  • Тайландската кухня изобилства от морски дарове, пикантни сосове, ориз, зеленчуци и екзотични плодове.
  • Тайландските готвачи никога не пържат, а само “деликатно запържват” храната.
  • “Том Ям Кунг” е много популярна люта супа от скариди, гъби и лимонова трева, която задължително трябва да опитате.
  • Салатата от зелена манго “Сом Там” също е известна по цял свят със специфичния си вкус.
  • Лимоновата трева е една от най-използваните подправки в тайландската кухня. Тя придава на ястията специфичен, остър вкус, който не може да бъде сбъркан с нищо друго.

 

Тайландска улична храна

 

Тайландската кухня – култура на хранене

Веднъж попаднали сред суматохата на тайландските улици, бързо ще забележите, че местните пият чая, сока, кафето, супата и дори кока-колата в прозрачни пликчета. Храните на клечка също са много разпространени в Тайланд. Хапки месо или риба, парчета яйца или панирани плодове и зеленчуци, набучени на бамбукови клечки, може да срещнете на всяка крачка в страната.

 

Тайландска храна

 

В Тайланд има желязно правило: най-вкусно готвят на улицата. Така че, ако планирате екскурзия до Тайланд, смело похапвайте от вкусотиите, които се предлагат от уличните търговци. Колички и щандове са пръснати по улиците, пазарите, пристанищата, железопътните гари, под и над мостовете. Обикновено те се струпват в нещо като импровизиран пазар, заобиколени от димящи казани, хладилници, газови котлони и скари. Зад тях стоят готвачи с тесен профил, които предлагат едно, най-много две ястия – малък, но виртуозно изпълняван репертоар.

Ако все пак се окаже непосилно да се преборите с предразсъдъците относно хигиената и уличната храна, които, признаваме, понякога са съвсем основателни, има и друг вариант да опитате най-доброто от традиционната кухня.

В модерните напоследък “рибни пазари” може да си купите всичко, вкл. живи раци, калмари, октоподи, скариди или стриди, и пресните зеленчуци към тях. В края плащате и ги подавате на група бързи готвачи, които от своя страна за броени минути Ви ги изпращат сготвени във вид на дузина ястия по сервитьора.

 

Открийте очарованието и многообразието на #Тайланд от 27 декември 2015 до 06 януари 2016 с програмата

✦ НОВА ГОДИНА В ТАЙЛАНД И СИНГАПУР ✦

 

Ранни–Тайланд

 

Comments are closed.