Красивият град Позитано и неговите забележителности

 

„Позитано те разтърсва дълбоко. То е място-съновидение, което не е съвсем реално, докато си там, но става болезнено действително,щом си тръгнеш”, Джон Стайнбек

 

50-те години на миналия век. Позитано е тихо, рибарско селце на Амалфийското крайбрежие, дом на не повече от 4 000 човека. Къпе се в слънчеви лъчи и срамежливо се оглежда в тюркоазените води на Тиренско море. Именно тогава Джон Стайнбек го посещава за първи път, за да го овековечи в статията си за Harper’s Bazaar , посветена на Позитано. Статията добива широка популярност и от „неизвестен дори за повечето италианци“, районът се превръща в магнит за звезди и знаменитости.

IMG_2891t

И така тайната на вечното лято е разкрита. Днес, пътешественици и ценители от целия свят идват тук, за да се насладят на плажовете, да се изгубят по стръмните, криволичещи улички и в артистичните магазинчета, да усетят вкуса на „La Dolce Vita”.

f5bc49c20d8c13c16a404a9cb4ddd27c

Разстоянието от източния до западния му край е едва 61 км. Но стръмните скали и сгушените между тях малки плажове с накацали една върху друга къщи и бутикови хотели, приковават вниманието и те завладяват още при първата среща с крайбрежното градче, включено в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1997 г.

позитано - крайбрежие

Зокуми, нацъфтели в бяло и ярко розово, гигантски кактуси и алое украсяват завоите по пътя. Платната са тесни, а трафикът – натоварен. От всички страни бръмчат скутери – обичайното превозно средство за местните, а и за туристите – наемът на скутер е съвсем достъпен, а чувството, че сте попаднали в класическа сцена от италиански филм – гарантирано. Освен това е чудесен начин да разгледате района.

Позитано 2015 Италия

Докато аромата на жасмин, лимонови и портокалови дръвчета сладко те омайва, без да си усетил, лятото вече е запoчнало, макар още да е май. Именно тогава тук започва активният сезон, и така чак до края на Октомври.

Италия - почивки 2015

За Позитано казват, че е най-красивият град по крайбрежието. Накацалите по скалите разноцветни постройки придават неповторимия за Aмалфийския пейзаж характер.

Позитано и Кампания 2015

Уличките са тесни и стръмни. На много места се стига сaмо пеша, единствено по стълбички. Това е място за романтика, съзерцание и творчество.

Уличките на Позитано

Невъзможно е да не направите пауза, за да наградите небцето си с менюто на някой от местните, семейни ресторантчета + чаша бяло вино. Задължителна спирка по пътя е легендарният Chez Black, където ще опитате най-добрите бодливи морски таралежи в компанията на спагети (Spaghetti con ricci di mare).

Изкушенията на Позитано

Амалфийското крайбрежие е известно с производството на лимони и разбира се прословутия ликьор лимончело. Освен познатите на нас лимони, тук се отглеждат лайм и друг сорт лимони, по-големи от дюля. Лимонът се е превърнал в един от символите на района и затова присъства като елемент на множество сувенири.

Позитано 2015

Над сините води, в центъра на града, величествено се издига красивият купол на една от най-големите атракции в Позитано – църквата „Санта Мария Асунта“. Църквата предизвиква интерес не само с изкусно наредената цветна мозайка, съставляваща купола, а и с Византийска дърворезба от 13-ти век на Дева Мария и Иисус.

Крайбрежието на Амалфи

Без значение дали се потапяте дълбоко в морето или д-ъ-ъ-лго пиете късо ристрето на някоя тераса и съзерцавате, това е дълбоко медитативен акт. Съзнанието ти е празно, но сетивата са пълни. Това е ефектът „Позитано“.

Позитано - почивка в Италия

Посетете Позитано и Амалфийското крайбрежие с чартърната програма на Александър Тур.

Comments are closed.