снимки: Евгения Донева

➸ Припомнете си  I-ва част в Лигурия, където разгледахме цветната ривиера Чинкуе Тере и Портофино – залива на делфините.

Преди да поемем на поредното италинско пътешествие, ще направим кратка пауза, за да ви разкажем как започна всичко.
В търсене на спокойна, красива, но и икономична локация с комфортен хотел, още през 2015-та попаднахме за първи път на курорта. И преди бяхме чували за Пиетра Лигуре, но чак тогава разбрахме защо италианците и францизуте го избират за своето ваканционно бягство. На първо място, курорта е наистина очарователен. С красива и дълга плажна ивица, достатъчно оживен център и променада с магазини, кафенета и ресторанти, тук семействата излизат за традиционната си вечерна разходка. Хотел Paco 3* се оказа всичко, което търсехме – тих, достъпен, уютен и чист, с отлична кухня, любезен персонал, градина и басейн. И най-важното, достатъчно близка отправна точка за изследване на Лигурската ривиера
Пиетра Лигуре

Старата историческа част на Пиетра Лигуре, в центъра на която се издига градската църква, е свързана с променадата

Пиетра Лигуре

Пиетра Лигуре

Пиетра Лигуре

Пиетра Лигуре

Пиетра Лигуре

Пиетра Лигуре

Пиетра Лигуре

Църквата в старата част на Пиетра Лигуре

Пиетра Лигуре

Пиетра Лигуре

Пиетра Лигуре

Небето над Пиетра Лигуре

Пиетра Лигуре

Пиетра Лигуре

Пиетра Лигуре

Пиетра Лигуре

Пиетра Лигуре

Сладоледжийница на крайбрежната улица в Пиетра Лигуре

Пиетра Лигуре

Променадата на Пиетра Лигуре е оживена до късно вечер

 

Колкото и да се наслаждаваме на дългите вечерни разходки в компанията на вкусен сладолед, време е да поемем по стъпките на откривателите…

Добре дошли в най-голямото пристанище на Италия и едно от най-великите в света!

Генуа

Генуа

При споменаването на Генуа La  Superba - невероятната Генуа, в главите изплуват образи на стотици кораби, оживена търговия, лигурски къщички в червено и откриватели.

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

През 1843 Чарлс Дикенс пише в своето произведение „Картини от Италия“ следното: „Тогава не бих повярвал, че ще дойде ден, когато дори и камъчетата по улиците на Генуа ще ме привличат и че ще мисля за града с такава обич, като към място, където съм изживял много спокойни и щастливи часове.“

И до днес Генуа ревниво пази връзката си с морето. Любовта й към него се отразява в мраморнобялата красота на пристанищата, разпиляни по брега на града. Едва ли ще се намери човек, който да остане безразличен към прекрасния морски пейзаж и допълващата го пъстра мозайка от надвесили се над пристанищата къщи.

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Естествено е, разходката да започне от старото пристанище. Porto Antico, както го наричат италианците, е било реновирано и в момента представлява място за отдих и туризъм. Тук е предвидена дори специална алея за разходки. Във водата наоколо се поклащат лъскави бели яхти със старателно изписани върху корпусите им красиви женски имена.

На входа на Porto Antico се издига дворецът Palazzo San Giorgio, който днес служи за седалище на пристанищните власти в Генуа. В него е имало тъмница, в която е бил затворен Марко Поло.

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Главната атракция на пристанището е най-големият аквариум в Европа, построен през 1992 г. Сякаш, за да не откъсва обитателите му от естествения им дом, той се врязва направо в морето. За да разгледат многообразните морски видове, сред които делфини, акули и пингвини, всяка година тук идват около 1 500 000 посетители.

Генуа

Генуа

Генуа

Къщата на Христофор Колумб, Генуа

Генуа

Генуа

Маршрутът ви непременно трябва да включва улица Via Garibaldi – най-аристократичната улица в града.

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Генуа

Многобройни са историческите забележителности в Генуа. За да се потопи в автентичната атмосфера на старата морска република, човек просто трябва да следва интуицията си по тесните калдаръмени улички. И кой знае, може би и той ще открие своята врата към нови хоризонти. В случая, време е да потеглим към Торино.

#ТОРИНО е магически и мистериозен, наречен “малкия Париж”, заради френската си атмосфера, малките кокетни улички и архитектурата. Лишен обаче от всякаква претенция, Торино разкрива едно топло и приветливо лице, типично по италиански. Не случайно тази спирка от програмата беше дълго чакана, а батерията на фотоапарата се изтощи от всички кадри, които искахме да запечатаме.

Торино

Торино

Тук можете да се насладите на гледки от птичи поглед, докато отпивате от ултра късото си кафе на покрива на някоя сграда. Но това далеч не е най-примамливото в Торино.

Торино

Торино

Кратък списък на забележителностите, които трябва да посетите:

  • Египетския музей – признаваме, не е най-типичното място и не първо в списъка, но все пак … втората най-богата колекция в света
  • Катедралата Свети Йоан Кръстител или Дуомо ди Трино – тук се съхранява прочутата Торинска плащеница, на която се смята, че е отпечатан реалният образ на Иисус
  • Националния музей на киното или Моле Антонелиананай-високата сграда в града и символ на Торино. Съветваме ви да се качите на панорамния асансьор (входа за музея + асансьора е 14 евро)
  • Пиаца Кастело – площада, заобиколен от феноменални сгради, който измерва пулса на града
  • Кафене Бичерин, откъдето тръгва и прочутата сладко-горчива напитка със същото име. Твърди се, че тук за първи път се смесват кафе, мляко и шоколад
  • Посещение на Стадиона на Ювентус
  • Музей на автомобилите – не прибързвайте да изпращате мъжа си сам на обиколка в музея. Торино има дълга история и култура, свързани с автомобилната индустрия. Дори и да не сте фенове на скоростите, музеят си заслужава, входът е 8 евро.
Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

Торино

 

Още не сте убедени, че Лигурската ривиера е вашата посока през 2017? Разгледайте предложението ни за релакс + ежедневна възможност за целодневни екскурзии в района и на Лазурния бряг

Свържете се с нашите специалисти за консултация кога и къде да почивате изгодно!
ул. Поп Богомил 44, София 1202
✆  (+359 2) 983 33 22; 983 23 71
✆ (+359 2) 984 11 40; 984 11 41
✆ (+359) 0878 41 41 50
✉ outgoing@alexandertour.com

Save

Comments are closed.