Полезна информация за пътуващите на екскурзия и почивка в Китай

 

Кога да пътуваме в Китай?

Като всяка голяма страна и Китай не попада в просто определение за най-подходящия период да посетите страната. Климатичните пояси са разнообразни; различната надморска височина и особености влияят прекалено силно върху момента на обобщение на условията за екскурзия в страната и за това е добре да се познава районът, в който ще се проведе вашата екскурзия в Китай, преди да отпътувате за там.

Все пак можем да дадем някои генерални насоки преди вашето пътуване на почивка в Китайската република.

Най-подходящото време да посетите Китай с екскурзия до там е есента (края на август, септември и октомври). Температурите в най-посещаваните от туристи райони са умерени към приемливо виски – и по-важното – валежите не са толкова чести, колкото през останалите сезони. За ваша информация – СЕПТЕМВРИ е единствения месец, в който Дворцовия музей на Пекин изнася за изложба най-ценните си картини; ограничението през останалите месеци е поради климатичните условия, периодите с по-висока влажност увреждат картините.

KITAI-esen-2014-ekskurzia

На второ место след есента, препоръчваме пролетта, въпреки че тогава времето е малко по-непредсказуемо.

Лятото в Китай, в най-посещаваните по време на екскурзия до Китай забележителности, е горещо, а за капак на всичко и дъждовно, така че ако се случи да отидете там по това време, очаквайте престои по закрити места и хотели и непременно носете със себе си дъждобран.

Зимата, в противовес на лятото е много студена и единствения период, за който туристите си струва да са там са новогодишните празничи и като част от тур, който продължава към най-южните части на Китай, където зимата е мека и туристическите обиколки са приятни.

Имайте пред вид, че ако организирате сами пътуването си до Китай по време на високия сезон (м. май, първата седмица на октомври и университетските почивни ваканции) е възможно да се сблъскате с по-високи цени на хотели, транспорт и други удобства, за това ви препоръчваме да пътувате с туристическа агенция, която, ако е установила добро партньорство с превозвачи и хотелиери, ще ви даде много по-ниска цена от тази, която се опитвате да постигнете сами.

Хотели в Китай

Хотелите, местата за настаняване, семейните хотели, хостелите и другите възможности за преспиване в Китай са сложно за обобщение понятие. Съществуват буквално милиони възможности да пренощувате в голям китайски град или курорт, най-евтините от които не са безопасни, а и като цяло, хората от различна раса трябва да бъдат по-внимателни, тъй като както навсякъде, разпознаваемия чужденец става по-лесно обект на обир.
Хотел можете да резервирате предварително, но имайте пред вид, че ако не сте пътували в Китай, не познавате езика, азбуката и привичките на местните, задължително за вашата сигурност е да пътувате в група и да резервирате проверени от други западни туристи места.

Ако резервирате сами хотел, винаги оставяйте на близките си подробна информация за периода на престоя си в него, телефон за връзка и по възможност – още по-подробни детайли , каквито са номерът на стаята ви и конкретното време на напускане на хотела.

Китай – на пазар в Китай

Обменете пари заедно с екскурзовода, с когото пътувате на екскурзия до Китай и ако се случи да обменяте валута в Китай сами, бъдете внимателни с курса на валутата, който най-често не може да бъде разбран, освен ако не сте на „ти” с китайския език.
На улицата и по сергиите – бъдете внимателни с по-едрите банкноти, каквито в случая се смятат банкнотите от 50 и 100 юана.
Китайската валута е средство за разплащане и в Хонг Конг, макар че там ще откриете повече места, на които е възможно да приемат по-разпространена западна валута като долар и евро.

Препоръчително е, ако обменяте валута на място, това да става в обменните бюра на Bank of China. При напускане на страната юаните могат да бъдат обърнати отново в чуждестранна валута само, ако бъде представен документ за обмяна на валута, в който и да е офис на Bank of China.

Сигурност в Китай – Рискове при екскурзия в Китай

Ако пътувате в група, рисковете са по-малко; старайте се да не се отделяте от групата прекалено много, както и да преминавате ограниченията, когато разглеждате туристически забележителности. За Ваша сигурност, добре е да запишете на телефона си/ някъде номера на автобуса, с който пътува вашата група или номера на вашия полет, влак или друг отличителен белег на конкретния трансфер. Запишете си на хартиен носител телефона на вашия гид или екскурзовод, това е особено важно за свободните от турове дни.

Съблюдавайте и основните правила при пътуване в чужбина – оставяйте на рецепция информация къде сте и как можете да бъдете открит когато излизате сами и се въздържайте от пиене на небутилирана вода. Белете плодовете и зеленчуците, които купувате от пазара, а ако сте с деца, лекарите препоръчват бърза пастьоризация (кратко потапяне във вряща вода или на пара).

В повечето части на Китай водата от чешмата не става за пиене дори за местните. Водата, която се сервира в ресторантите обикновено е преварена, но ако се притеснявате, можете да започнете с традиционна нудъл супа, каквато повечето сервират за начало. Най-популярните и достъпни марки минерална и питейна вода в Китай са Wa Ha Ha, Нестле и Nongfu Spring. В добрите хотели задължително оставят бутилки минерална вода като комплимент всеки ден от престоя.

Внос на лекарства в Китай

Можете да пренесете със себе си всички позволени без рецепта лекарства, каквито са упоменати в българското законодателство за фармацевтични продукти – такива са някои болкоуспокоителни, някои сънотворни, редица противовъзпалителни, както и всички лекарства, предписани от вашия лекар, като за ваша сигурност е добре да вземете със себе си и рецептата, на база на която са изписани (това важи за лекарства, които се считат за принципно опасни и рискови, каквито са някои, с които в малки количества може да се злоупотреби).

Уверете се че сте направили застраховка за максимални щети (каквато е практиката с повечето далечни дестинации и страни с невисок стандарт на живот) или попитайте туроператора, с който организирате своята екскурзия в Китай, на каква база е направената групова или индивидуална застраховка.

Какъв багаж да взема за Китай?

Вземете със себе си редовните неща, които взимате при пътуване в чужбина, съобразени с климатичните условия. Спазвайте основните правила за дълъг престой – вземете непромокаема горна дреха, удобни спортни обувки, поставете всички документи в добре затварящи се наелонови торбички. Направете копие на по-важните си документи и го поставете в отделен багаж. Съобразете зарядните за мобилните си устройства – в Китай електрическата мрежа е 220V, 50HZ, AC.

Виза за Китай

При пътуване с туристическа агенция, проверете как туроператора организира издаването на виза. За Китай е необходима виза при влизането в страната. Ако по време на своята екскурзия в Китай ще посетите и особено желаните райони със специален статут, каквито са Макао и Хонг Конг, визата за Китай е достатъчна.
Съгласно законодателството на КНР, чужденец, влязъл в страната с определен вид виза, няма право и не може да промени на място вида на притежаваната от него виза.

Документи за виза се обработват и внасят в Консулския отдел на Посолството на КНР в гр. София всеки вторник и четвъртък от 9.00 до 11.00 ч и се оформят по обикновена тарифа за 8 календарни дни. Консулският отдел не работи в дните, обявени за китайски държавни празници. Препоръчително е вашия туроператор да се погрижи за тези подробности.

Посетете Многовековен Китай през Септември 2015 за 11 дни. С водач и потвърдена група. РАННИ ЗАПИСВАНИЯ продължават до 31 Май 2015

    Comments are closed.