Арабите го наричат Ал Батра, но за света той е известен като Петра – великият древен град, полускрит в обветрената планинска долина Вади Муса (“Долината на Мойсей”) в южна Йордания.

Червеникавият град някога процъфтявал като важна част от древните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати: Каснех ал-Фарун (Съкровищницата), многобройните скални гробници, амфитеатърът, триумфалната арка, кардото с колонадите. През 2007 г. чрез гласуване Петра единодушно е избран като едно от “Новите 7 чудеса на света”, заедно с Великата китайска стена, Колизеумът и други.

В древността Петра е столица на Набатейското царство, обхващащо територии от днешна Йордания, Сирия, Палестина, Израел и Саудитска Арабия. Държавата процъфтява, заради стратегическото си местоположение и керванната търговия с подправки и парфюми. Според археолозите, в столицата са живели поне 20 000 души, противно на вярванията от миналото, че градът е бил просто некропол. Въпреки това тук могат да се видят впечатляващи гробници.

Понякога наричат Петра “Розовият град”, заради цветът на скалите, в които е изсечен. Именно неговата недостъпност го е запазила сравнително съхранен и до днес.

Как изглежда Петра, пречупена през призмите на пътешествениците, ежегодно стичащи се тук? Показваме ви в галерията!


Нашите оферти за Израел и Йордания ви очакват тук!

Свържете се с нас!

За контакти:

ул. Поп Богомил 44, София 1202
✆  (+359 2) 983 33 22; 983 23 71
✆ (+359 2) 984 11 40; 984 11 41
✆ (+359) 0878 41 41 50
✉ outgoing@alexandertour.com

Comments are closed.