МАДРИД – предпразнично с испански вкус!

Предколеден Мадрид

Мадрид, като класирал се в топ „Най-добра европейска дестинация”, ще ви обсипе с много настроение и около празниците, особено когато става въпрос за Коледа и Нова Година.

За разлика от много други европейски градове, Мадрид през декември е слънчев и приветлив, което предразполага за много активности свързани с желанието ви да споделите предпразничния дух навън. Ето и някои от идеите, с които испанската столица ви кани:

  • Коледни Светлини – целият град е декориран в коледни и новогодишни светлинки и шоу, от фигурки и елхи, до сгради и площади. Удоволствието от светлинните пейзажи, можете да усетите като се възползвате от обиколките на NaviBus– почти часов тур, който позволява да се насладите на целия град с много емоции.
    Gran Via, например, е осветен с лампички във формата на сгради, напомнящ на всички, че сте в централната част на Мадрид.
  • Коледен Базар – по традиция и временно разположени на Plaza Mayor & Plaza España, базарите предлагат истинския вкус и наслада на испанската Коледа с традиционни или интернационални кулинарийки, изкуство и разбира се – кътчета с развлечения и предпразнични програми, за малки и големи.
    И типичното „churros con chocolate”, което въпреки че се предлага целогодишно, си е тенденция в по-студените, fiesta дни, но Turrón си остава коледното изкушение в дома на всяко испанско семейство.
  • Коледното „дръвче” от 35 метра, разположено на един от най-известните площади Puerta del Sol, спонсорирано от националната лотария.
  • Ледени пързалки и куклени представления, традиционни украси и сцени на тема „Рождество Христово” / Escenas Nativa de Navidad.
  • Коледен Парад
  • Коледната Лотария El Gordo

&

Нова Година в Мадрид

Ако трябва да подчертаем всеки празник, който испанците превръщат във фиеста, то непременно един от тях трябва да бъде – именно посрещането на НОВА ГОДИНА в Мадрид! Градът, който е „жив” денонощно, град на бързи обороти, много движение и разнообразието, което предлага всеки ден!

А, НОВА ГОДИНА?! Нова Година е повод за още повече веселие. Един празник, изпълнен с много танци, забавления до зори е именно свободата в това да планираш с приятели и близки в заведение, заря на площада… или да избереш романтика със своята половинка до по-изискан стил до лукс.

След като сме похапнали в най-близкото заведение или в домашно-уютна обстановка, морски дарове и jamon, обичайно се отправяме към уговореното място за среща и отпразнуване.

Разбира се, като всеки испанец, си добре дошъл да се запознаеш и с типичната NocheVieja / НочеВйеха е “навечерието” на новогодишната испанска нощ, която събира Madrileños / Мадридчани и хора от цял свят на централния площад Puerta Del Sol * / “Врата на слънцето”, в непосредствена близост до Plaza Mayor. Площадът Пуерта дел Сол е известен и със своя символ на града – бронзова статуя на мече, което отхапва от ягодово дръвче. Типични за испанците около декемрийските празниците, които започват от Коледа до след- Нова Година и празникът “Día de Reyes” на 5-6 януари, са опашките извити пред всяко кътче, което продава лотарийни билети La Primitiva и дори на специфични места има различни статуи или поверие, което привлича хората с късмет и

По-специфичната традиция, която отличава новогодишното им посрещане от цял свят, е с 12-те гроздови зърна – 12 месеца здраве и късмет. Те се хапват в минутката, в която отбряването приключи и настъпи Новата Година, с всеки такт на секундарника точно в полунощ… и с всяко едно, можете да си намислите и желания.

Feliz Año Nuevo е новогодишният поздрав, който пренася вълненията и емоциите по лицата на хората в цялата тълпа – пожелания за Честита Нова Година, с много прегръдки, целувки, вино и… заря!

//

* На Пуерта дел Сол е и нулевият километър, считан за географски център на страната, от който водят старт всички разстояния на испанските магистрали.

Comments are closed.