Ривиера Майа, Мексико

 

Ривиерата на маите, тази галена от вълните ивица земя все още крие в прегръдката на джунглата тайнствени каменни храмове и пирамиди, напомнящи за великото минало на цивилизацията на маите. “Ривиера Мая”, туристическото наименование на източната плажна ивица на полуостров Юкатан, е микс от супер луксозни комплекси, отправна точка за изследване чудесата на маите и рай за гмуркачите.

 

riviera-maya

 

Канкун е безспорно е най-популярната дестинация по ривиерата, но и най-шумната и “експлоатирана” от туристите. Ако почивката е Вашата цел на пътуване, ще откриете хотели и 5* комплекси, които сякаш са излезли от сънищата Ви.

 

Quintana Roo, Riviera Maya, Playa del Carmen, Hotel Rosewood Mayakoba, Luxury boat tour in the Lagoon - Photo by Rosewood Hotels and Resorts

 

Ривиера Майа, Мексико

 

lux 02

 

За гмуркачите от цял свят, събирателна точка е полуостров Юкатан.  Юкатан е нашарен от канали, свързани помежду си, чиито отвори на повърхността се наричат сеноти. От носа му започва вторият по големина бариерен риф в света, Мезоамериканският, и продължава по цялото източно крайбрежие на полуострова като преминава далеч отвъд границите на Мексико.
Така, че където и да отседнете – от Канкун, та чак до границата с Белиз, няма да сбъркате. Само на един шнорхел разстояние чака да бъде открит удивителен подводен свят.

 

Ривиера мая, Мексико

 

Тук можете да карате на воля уинд и кайтсърф или да се издигнете в небето с парашут, теглен от моторница – гледката от птичи поглед спира дъха.
Плая дел Кармен е неофициалната столица на тамошната ривиера. Мястото е внимателно подбрано още от маите, които го използвали за пристанище. Разраства се неимоверно в края на ХХ в., задминавайки Бахамите, Ямайка и Лас Вегас. Това естествено става за сметка на изсичането на джунглата. Но правителството спасява брега, като го обявява за национален парк.

 

home

 

Близостта на Плая до такива известни места като Канкун, Тулум, Коба и Чичен Итца я правят перфектното пристанище за круизните кораби, а широкият пробив в бариерния риф позволява на плавателните съдове да достигнат брега.
Така, че ако сте приключенски настроени, поемете на юг. Можете да избегнете туристическите навалици като наемете кола направо от летището и се отправите към Тулум (само на час и половина по магистралата). Градът на зората, както са го наричали маите има всичко от което се нуждае един отворен към приключенията пътешественик. Тук пейзажът е изчистен от гигантски хотели. Пришълците отсядат в хасиенди, ранчота и бутикови бунгала директно на плажа, два етажа е максимумът на местното строителство. Резултатът е простор и непосредствена близост с карибското синьо и белия пясък.

 

Тулум, Мексико

 

В близост до хотелската част се намират руините на единствения град на маите, построен директно на брега на морето. Дворцовият комплекс на древния Тулум е кацнал на ръба на 12 метрова скала. Някога жителите му са били морската охрана на империята на маите. Но така и не са успели да спрат испанските конкистадори, които стъпват на територията в началото на 16 век.

 

Тулум, Мексико

 

От Тулум на два часа и половина с кола се стига до едно от Новите седем чудеса на света – Чичен Ица, политическият и културен център на маите. Храмът на Кукулкан  има точно 365 стъпала и е така построен, че при пролетното и есенното равноденствие на изгрев и залез хвърля сянка под формата на перната змия – символът на божеството. Местните гидове разказват историята на комплекса на най-различни езици и придружават описанието с албуми със снимки на археологически находки, с феноменални кадри. Сред тях са останки на тела с деформирани черепи – плоски и гладки, в опит да приличат на главата на змия – символ на просперитет и аристократизъм. Към тази “разкрасителна” процедура имали право да прибягват имали само избрани семейства и родове с потекло. В резултат на практиката, освен деформирани глави и нисък интелект, това довело и до разпада на могъщата империя. Днешните потомци на маите, са наследници на плебса, които живеели извън стените на свещения град и били лишени от честта да участват в жестоката надпревара за обожествяване. За разлика от кръвожадните си предшественици сегашните маи, ако изобщо могат да бъдат откроени в смесицата от раси, са изключително тихи и кротки същества.

 

Чиченица, Мексико

 

Eдинственият урбанистичен център на острова – градчето Сан Мигел, не се слави с кой знае какви забележителности, но приятни пък ресторанти и крайбрежни барове не липсват. Тук ще Ви забъркат отличен коктейл и ще имате възможност да научите стъпките на салсата.

 

Плажни барове, коктейли

 

Друга актуална карибска дестинация за гмуркачи в Ривиерата на маите е остров Козумел. Пришълците атакуват по въздух през малкото летище или по вода, от големите круизни кораби. Дошлите с круиз обаче имат едва няколко часа, които не са достатъчни да се добере човек до някой от пустите плажове. Парчето земя е дълго 48 км и е широко едва 16 км, затова и големите луксозни хотели се броят на пръсти. Козумел е едно от местата на Карибите, където със сигурност има повече за гледане под водата, отколкото над нея. Тук се стичат гмуркачи от цял свят и има защо. Самият Жак Кусто открива тази подводна джунгла през 1960 г, обявява я за една от най-забележителните на планетата и й посвещава десетки документални филми. Днес коралите и тропическите риби на Козумел са със статут на национален парк, но това едва ли ще ги защити особено от гигантските туристически плавателни съдове. Прогнозата за кораловите рифове не е особено оптимистична в световен план. Така, че не отлагайте дълго да видите любимите на Кусто подводни гледки.

 

Ривиера Мая, Мексико

 

Климатът на Ривиерата на маите е ласкав през цялата година. Температурата на въздуха през деня не пада под 26° – 27°. Имайте предвид, че от края на декември до средата на март температурата на водата може и да падне до 25°, затова ако сте гмуркач, по-добре избягвайте зимата. Тогава е и най-големият туристически наплив от САЩ и Европа. Препоръчваме месеците април, май и юни, септември, октомври и ноември за посещение на Ривиерата.

 

Планирайте мечтаното Карибско бягство с нас!

ПОЧИВКА В МЕКСИКО – КАНКУН И РИВИЕРА МАЯ

 

ул. Поп Богомил 44, София 1202, България | e-mail: outgoing@alexandertour.com  facebook.com/AlexanderTour
тел.: (+359 2) 983 33 22, 983 23 71, 984 11 40, 984 11 41; мобилен: (+359) 0878 41 41 50
 

    Comments are closed.