Истинската Куба – екскурзия през 2014

Със своята фотогенична непринуденост от винтидж коли, красива природа, сред която сгради пред разпад приютяват колоритни личности от всякаква раса, възраст и вид, Куба остава най-търсената туристическа дестинация през последните години, притегателна комбинация от комунизъм и леко отношение към бедния, но цветен живот. За мнозина с про-социалистически убеждения представите за острова остават на същото незряло ниво, на което преди векове са разглеждали хората от изолираните племена в светлината на мита за „невинния дивак”. Туристът от западния свят дори предпочита красивите мулатки, танцуващи салса, които с лекота се запознават с чужденците и с още по-голяма лекота прекарват нощта с тях срещу бутилка уиски и безгрижните на първи поглед кубинци в техните стари, но добре ушити костюми, да останат такива, каквито ги носи в представите си – хора на живота, които пушат хавански пури с отлично качество и живеят добре с 2 долара на ден. Живот, който западния човек сам никога не би живял.

CUBA-OFERTATA

Достатъчен е един по-задълбочен поглед в обществото, в което Че и евтините цигари сякаш приключват темата за неговата индивидуалност, за да откриете все същия човек, присъщ на всички култури – недоволен от мизерията, мечтаещ за повече и по-високо, готов на всичко за да живее по-добре.

kuba ekskurzii

Куба на Фидел Кастро отдавна не е страната на левите революционери. Достатъчно е натрапващото се навсякъде сравнение със западния турист, което местните преживяват, осъзнавайки своята хронична бедност с прозорливост, която е присъща за кубинеца, прозорливост, която изстрелва Кубинските балерини, бейзболисти и танцьори на първи места в международните съревнования. Истината е, че всеобщата мизерия и илюзията за безкласовото общество, към която се отнася скептично всеки достатъчно зрял кубинец, тежи на обществото. Повече от полвин век революционна мизерия и опознаването на „останалия свят” с помощта на интернет карат всеки по-млад кубинец да пробва бягство от собствената си страна, някои от методите за което са изключително рискови, като например преплуването на океана в посока САЩ или укриването на трафикантите по всякакви креативни начини, в коли, камиони, вагони и други, пресичащи границите превозни средства.

За щастие именно този интерес към Куба и непрестанния приток от туристи дават на местните възможност да изкарват прехраната си, облягайки се на причудливия феномен собствената ти бедност да привлича хиляди туристи, готови да я видят, срещу което ти получаваш пари…

kuba ekskurzia

Какво непременно си струва да се види в Куба?
Хавана, Тринидад (макар във Венецуела, градът е част от повечето „кубински маршрути”) и Виналес са първите имена, които научавате, ако нямате представа, кой какъв е в Куба и Карибите и кое от всички притегателни места се радва на заслужена популярност. Изброените са претъпкани с типичните кубински гледки от павирани улици, плътно обградени от дву- или триетажни сгради, които изглеждат така, сякаш всеки момент ще рухнат, пред които стоят паркирани коли със също толкова отдавна изживян живот. Улици, чиито край сякаш потъва в океана и по които се разхождат възрастни дами със скептичен поглед, красавици с кадифена кожа и онези, неподлежащи на описание кубинци – без възраст, с неопределено тегло и прическа, за които не можете да предположите кой е артист, кой – чиновник и кой просто се наслаждава на живота без да работи.

kuba pochivka

Виланес е по-скоро село, разположено сред посеви от тютюн и съпътстващите го стопанства. И трите места предлагат добри хотели, с настаняване по стандартите на западния турист и често – с красиви гледки към града или морето. Където и да изберете да се настаните, ключов момент от вашия престой е вашата вечеря. Кубинската култура на хранене значително се подобри, след като строгия държавен режим, налагащ редица ограничения, отпусна здравата си примка през 2011-та. По-голямата свобода се изразява в по-богатото меню , което частните ресторанти, наречени паладарес вече имат изгода да предлагат.
Не забравяйте, че ниските цени, които малко или много правителството регулира, означават, че е повече от редно да оставяте голям бакшиш.

kuba oferti

Хавана, сравнена с нашата столица е с почти същия размер – около 2млн жители на Куба са концентрирани в града, най-хубавата част от която е Стария град. Стара Хавана е обявена за част от ЮНЕСКО. Улични музиканти на всеки ъгъл, хиляди туристи, карети и каруци, таксита и велосипеди пълнят улиците, част от маршрута, който предлага Хемингуей тур (приятен тур по стъпките на хедониста-нобелов лауреат).

Тринидад е градът на великолепните плажове и крайбрежия, със ситен като пудра бял (на някои места кафяв) пясък и отлични условия за гмуркане, сърф и други водни спортове. Пътеводителите описват местните плажове като „изключително красиви” и има защо – можете да се уверите в това с екскурзия до Тринидад по време на пътуването си до Куба. Пиджън пойнт (Мастото на гълъба), Стор Бей, Буко, Заливът на англичаните и други колоритни места си струва да видите, особено по залез, когато местните крайбрежни заведения се пълнят с уважаващи културата на безвремието и леките напитки туристи.
В Тринидад трябва да посетите рифът Буко, коралов риф в северната част на острова. Кристално чистата вода на езерото Нилон (плитките води върху рифа) в комбинация с лодка със стъклено дъно ще ви дадат възможност да видите неописуемата красота на коралите. В тези рифове е позволено и плуването, което със сигурност е незабравимо преживяване.
Любителите на екзотичните птици и животни ще имат възможност да им се насладят с посещение на резерватът Карони. (Носете си дебели дрехи или дъждобран, тъй като комарите обитаващи блатата наоколо, са особено целеустремени : )

kaio koko oferta

Санта Клара, която непременно трябва да разгледате по време на своята почивка и екскурзия в Куба е идеална за туристи, за които екзотичната почивка непременно включва плажове и морски бряг. 13 километрова крайбрежна ивица и кристално чисти води са част от забележителностите. Тези, които предпочитат да почувстват истинската Куба могат да разгледат местните музеи и да направят снимки на гигантската статуя на Че Гевара, издигната в центъра на града. Каса де ла Култура Хуан Мартинело пък ще ви предложи музикални срещи и преживявания с автентична музика от районана Санта Клара, Куба.

Кайо Коко и съседния кубински остров Кайо Романо са част от „Градините на краля”, на свой ред, част от архипелага Сабана. Островите са наименовани при заселването им от испанците през 1500-ната година. Клишето с прозрачните води, белите пясъци и невероятните плажове, независимо от изтърканата си като описателност употреба, тук важи с пълна сила. Действително, тази често повтаряна мантра за красотата на кубинските острови звучи еднообразно на пътешественика, преди да се озове лице в лице с нея. За да допълним към нея нещо малко и специфично за Кайо Коко, ще ви предложим вечеря с морска храна, което в тази част на Куба е гурме преживяване – прясно уловен омар или риба, в компанията на студена бира е нещо, което непременно трябва да опитате, когато сте на острова. Малкият остров е известен с хилядите си птичи видове и със своите фламинго.

oferta kuba

До Куба се стига лесно – много самолетни компании поддържат линии до столицата Хавана или пък изпълняват чартърни полети директно до Варадеро. Най-изгодния начин остава снижената цена, която туристическите компании и туроператори могат да ви дадат, както е обичайно с екзотичните и далечни дестинация. Техните договорки със самолетни компании и хотели в края на краищата постигат изгодна цена, която ако планираате пътуването си сам, трудно ще постигнете. Достатъчно да имате валиден задграничен паспорт или т.нар. туристическа карта, макар за хората, пътуващи по работа или журналистите да се прилагат и някои допълнителни изисквания, те трябва да притежават и входна виза.
Бакшишът в Куба е задължителното добро отношение, което няма как да не покажете, когато разберете, че средната лекарска заплата е няколко десетки долара.
Заради тежкото американско ембарго Куба се нуждае от всеки един чужд гост. За много кубинци чужденците остават единствената или най-добрата връзка с външния свят. Отскоро на кубинските частници и производители е позволено да продават продукцията си директно на пазара или на големите хотелски вериги. Расте и броят на частните ресторанти и хотели, които са успели да си извадят лиценз за дейност през 2011-та.

Резервирайте сега своята почивка до КУБА на промо цени за ранни записвания – Александър Тур – 02/983 33 22

Comments are closed.