Какво да посетим и да разгледаме когато сме на екскурзия и почивка на остров Мавриций

Мавриций е екзотичен остров в Индийския океан, на изток от Мадагаскар и на югоизток от Сейшелите – все великолепни места, които можете да посетите по време на новогодишните празници тук, когато зимата сковава Европа в ледените си прегръдки.

Открит през 9-ти век от арабски моряци, островът Мавриций посрещнал първите човешки същества самотен и впечатляващ със своите планински ридове, изумителна зеленина и непокътната красота. За европейците датата на „откриване” на острова е през 1505г. по време на Великите географски открития, в ръцете на португалските моряци. Те не предявили претенции към острова и не изпратили заселници там, така че официално първите „колонизатори” на Мавриций се оказват холандците, през 1598-ма година, които кръщават острова с настоящето му име – Мавриций, на името на холандския принц Мавриц де Насо.

Приблизително сто години по-късно, холандците напускат острова, но след като са му нанесли непоправими щети – счита се че в този период оттам изчезва познатата вече единствено от рисунки птица Додо; поразени са много растителни видове, изкоренени са десетки хектари с уникална флора, за да се засади захарна тръстика. Безценното абаносово дърво, открито на острова, също изчезва.
Малко след отпътуването на холандците, на острова пристигат французите. На тях островитяните дължат настоящата си столица Порт Луи, както и редица подобрения, тъй като като колонизатори, французите проявяват повече респект към местните, природата и животинските видове, населяващи малкото екзотично пространство. Следват дълги години на битки и претенции от страна на различни европейски държави, някои от които се проявяват като окупатори. Напълно независим, Мавриций става едва през 60-те години на миналия век.

maurit

Климат на остров Мавриций

Остров Мавриций има тропически климат, суха и топла зима (от май до ноември), горещо и влажно лято (от ноември до май). Това са двата сезона, които превалират, като разликата между двата е минимална, тъй като средната температура между тях не е с големи разлики. Тя е по-ниска във вътрешните, по-планински части на страната, отколкото по крайбрежието.
Най-ветровита е източната част, там е и предпочитаното място за сърф. Най-сухия месец е октомври.

maur

Празници на Мавриций

Въпреки че на острова няма силно изразено китайско присъствие и култура, на острова се празнува китайската лунна година и то като официален празник, със знамена в червено и фойерверки. Новата 2015-та китайска лунна година, наречена още Година на Козела, започва на 19 февруари 2015.

Нова година (31 декември 2014 срещу 1 януари 2015) се отпразнува зрелищно на малкия екзотичен остров. Коледа също се отбелязва сред голяма част от населението.

Градове и забележителности

Без съмнение, ако посетите остров Мавриций за почивка и по време на екскурзия, първото нещо, което трябва да разгледате е столицата на острова – Порт Луи. Други градове, които можете да посетите са Блу Бей, Камарел, Маебург, Бо Басин, Роуз Хил, Вакоаз, Финикс и Гранд Бей. Сред забележителностите, които трябва да отбележите в своя план за посещение са Домейн де Бел Омбре, 2500 хектара от великолепни гледки, разположени в югозападната част на острова; някои наричат мястото „Театър на мечтите”; Националния резерват Домейн де Шазьор и резерватът Макабий Бел Омбре.

Офциалният език на острова е английски, така че Мавриций е един от най-подходящите за посещение екзотични острови, тъй като е единствения сред тях, на който английският е разбираме и превалира като употреба, а това силно улеснява западния турист. Дори официалните документи на остров Мавриций са на английски. Вариация на най-използвания език е и френския, който местните използват с лекота. Можете да попаднете и на следния куриоз: английски филми по телевизията, дублирани на френски. В училищата се преподава основно на английски.

Все пак, неформално най-използвания език на острова е креолската разновидност на френския език., смесица от холандски, английски и португалски. 10-те процента тамилско население използва тамил.

Мавриций – северна туристическа зона

Повечето курорти, туристически места за престой и ресторанти са разположени в северната част на острова. Там можете да разгледате следните забележителности, приятни места за почивка и места за активен спорт и фотография:

grand bay mau

Гранд Бей

Рай за любителите на шопинг и почивка, Гранд Бей Мавриций е и мястото, на което местните отиват, когато искат да се забавляват – в района му има десетки отлични ресторанти, барове, клубове и дискотеки. Наскоро реиновирания плаж Ла Кувет си струва посещението.

balaclava martim hotel

Балаклава

Близо до Байе ОТортю, плажът, който френските колонизатори нарекли така, заради изобилието от огромни костенурки се намират руините на Балаклава, една от най-старите постройки на острова. Понастоящем под надзора на Мартим хотел, някои от разкопките не са достъпни публично.

port luis mauritius

port luis

Базарът на Порт Луи

Наречен още просто „Пазарът на Сен Луи”, този типичен за всеки голям град пазар е мястото, на което местните купуват храна, продоволствия и всякакви артикули за ежедневието на нормални цени, които при добра ориентация, няма да ви натоварят с туристическа надценка. Най-евтината храна, плодове и местни храни ще намерите именно тук (все пак, съобразете се с основните здравни изисквания, които пътуването в чужбина налага; не забравяйте, че ако не консумирате вода от чешмата, това означава и да не употребявате кубчета лед в напитките си). На пазара ще намерите и всякакъв сорт нелегални продукти, от реплики на известни марки облекло , аксесоари и часовници, до пиратски филми, музика и игри. Пазете вещите си и бъдете внимателни с храната, приготвяна на открито.

botanical

ССР ботаническа градина на Мавриций

Това е най-старата ботаническа градина в южното полукълбо (основана през 1719г от Пиер Поавр) и като такава, ще ви изуми с разнообразието си от флора, както и с някои ендемити, които в тази част на света са в огромен процент (уникалните за близкия остров Мадагаскар ендемити/ или уникални за конкретна географска локация растителни видове, стигат до 89% от общото присъствие на растителни видове на острова). Освен тях, в градината има и животни, сред които известни са някои видове риби, елени и костенурки; има и реплика на стара мелница за захарна тръстика.

blue bay wedding

Ресторанти – Мавриций

Не се колебайте да посетите отличните ресторанти на острова. Освен етническа кухня, традиционни ястия като пържен ориз, могат да ви изненадат с уникалния си вкус.

Мавриций – на изток

Пазарът Фласк

Един от големите открити пазари на острова, изключително колоритен и много посещаван.

Айл О серф

Или наречен още Островът на сърфистите – рай за любителите на водни спортове, този плаж е най-красивият а Маврици, твърдят посещавалите го. Малкият остров на изток е истинска перла сред малките островчета, заобикалящи Мавриций, но ако пътувате там за по-продължителен престой и имате определен бюджет, съобразете се с изключително високите цени, на които местните барове и ресторанти предлагат храна и напитки.
На острова се намира великолепен петзвезден хотел Ле Туесрок, който предлага голф курсове. До острова можете да стигнете с богато разнообразие от плавателни съдове – моторни лодки, катамарани, яхти и „пиратски” корабчета.

На юг и запад – Мавриций

mahebourg
Маебург

Живописно рибарско селце, което като туристическа забележителност, понася своите негативи в стил „Созопол” – уличките му са осеяни с малки магазинчета за сувенири, сладкарници, барове и всякакви места за почивка и храна. Посетете го в понеделник, когато там има пазар, който се намира и съвсем близо до автобусната спирка.

blue bay mavricii

Синия залив Блу Бей

Красотата на този залив наистина може да ви остави без думи. Синевата на водите, дали иметона залива е почти нереална. Посетете през седмицата, тъй като мястото е изключително популярно и през уикенда може да се наложи да се движите заедно с тълпата. Част от залива е зает от Марин Парк, в който се организира гмуркане и разходки с малки лодки – предлагат се директно на плажа.

Домът Еурека

Стара креолска резиденция, построена през 1830, Еурека е много посещавано място на остров Мавриций. Можете да разгледате с тур на колониалната сграда и да закупите местни текстилни продукти; част от тура е и посещението на градините към сградата и водопадите наблизо.

Мавриций – най-доброто!

Сред нещата, които трябва да опитате и които ще ви оставят с незабравими спомени са следните:

ГЛЕДКИ – гледка на 360⁰ градуса и отгоре, която си струва всеки лев се открива от Ле Пус, Порт Луи, възвишение, което е достижимо с двучасов лек преход.

ТУР НА МОКА ПЛАНИНА – с велосипед или с четириколка, теглена от коне – веднъж стигнали на платото на планината, възползвайте се от вечерята, която четирите ресторанта там предлагат.

РИБОЛОВ – не случайно Мавриций е обявен за едно от най-добрите места в света, в което можете да се отдадете на дълбоководен риболов. В зависимост от сезона, можете да уловите богато разнообразие от вкусни риби. За целта можете да участвате в организирана група, с рибарска яхта с всички необходими такъми, от радиовръзка, ДЖИ ПИ ЕС, навигационна система, радар и телефон, до оборудване за сигурност, медицинско оборудване и рибарски принадлежности като столове, въдици и тн. В пакета към подобна екскурзия обикновено се включва и обяд и закуска към цената.

ВОДНИ СПОРТОВЕ НА МАВРИЦИЙ
Нищо не може да се сравни с потапянето в света на кораловите рифове, сред които се крие изобилие от пъстроцветен морски живот. При това, заобиколени от красива природа на брега. Най-популярното място за дайвинг на Мавриций е Катедралата, разположена на Флик ен Флак, на западното крайбрежие на Мавриций; не по-малко известни и посещавани са и Китовата скала и Рош Зозо. Анемонии, пъстроцветни риби, пасажи от сребриста риба тон сред изумрудени води, истински рай за подводни фотографи и гмуркачи.

diving mau

Comments are closed.