За пътешествениците, търсещи дестинация с богата история и отлични възможности за почивка, Египет е истинска мечта.

За повечето Европейци, държавата в Северна Африка от години е популярен избор за лятната им ваканция, което се дължи не само на близостта й до Стария континент, но и на петзвездните резорти и отличните плажове. Към това добавяме екскурзиите до Кайро и Луксор, както и удобните чартърни полети от ранна пролет до късна есен.
Безопасно ли е?
Въпросът, който вълнува повечето туристи, планиращи пътуване в Египет, е именно този. Вземайки предвид състоянието на Близкия Изток в последните години е разбираемо защо някои хора остават скептични към дестинацията. Но това може да бъде казано за почти всяка държава в днешно време и особено за Европа. Затова не се притеснявайте, тъй като туризмът е огромна част от икономиката на страната и туристите са добре пазени, точно както в Мароко, Тунис, Израел и Йордания например. Местните са отзивчиви и гостоприемни, както ще се убедите и сами!

egypt (8)

Кога да пътуваме?
Не правете огромната грешка да отидете в Египет в най-топлите месеци от лятото, защото температурите са непоносими и понякога надминават и 45 градуса по Целзий. Също така помнете, че амплитудата е голяма и нощите могат да бъдат доста мразовити – винаги си носете връхна дреха или някакъв вид плетиво, а също и подходящи обувки.
Най-доброто време за почивка или екскурзия в страната е пролетта и есента (например месеците април-май и септември-октомври). Разбира се, ако изберете да пътувате извън сезона, ще се възползвате от по-ниските цени на хотелите и по-малко тълпи в курортите и около големите забележителност. Избягвайте да пътувате по време на Рамадан, тъй като може да се окаже, че много от обектите не работят.
Скъпа ли е ваканцията е Египет?
Отговорът е не. Дестинацията може да се сравни с Тунис, Турция и Гърция, и освен предлага добри All Inclusive оферти, които ще ви спестят повечето разходи още в самото начало. Когато пазарувате или посещавате различните забележителности, е хубаво да носите в себе си дребни пари под формата на банкноти и монети, които ще ви трябват за бакшиши.

egypt (2)

Храната
Очаквайте много ориз, местни зеленчуци, местен хляб и разбира се кебаб, фалафел и хумус. Не забравяйте да изпробвате и традиционното ястие, наречено Кошари. То представлява микс от ориз, макарони и леща, гарнирано с доматен сос и пържен лук.
Какво да посетим?
Разбира се няма как да не започнем с Гиза, домът на Пирамидите – едно от Седемте чудеса на древния свят и единственото, оцеляло и до днес. Намират се в непосредствена близост до Кайро. Комплексът съдържа шест пирамиди и един сфинкс, и всички те са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

egypt (4)

Пирамидата на Джосер, Сакара – Също много известна пирамида, обичана както от египтяните, така и от туристите. Различава се от тези в Гиза със стъпаловидната си структура.
Храмът на Рамзес II и храмът на Нефертари – храмов комплекс в област Асуан, южен Египет, от средата на XIII век пр. Хр. и включващ два храма, посветени на фараона Рамзес II и на съпругата му Нефертари.
Луксор – Заслужава си да се разгледа целият. Храмът на Хатшепсут, Мединет Хабу, Рамесеум, комплексът Карнак…
Храмът на Изида от Филаe – Храмът е основно поклоническо светилище на Изида – богинята на магията, плодородието и семейството. Според някои египтолози, предвид различните структури на храма, строежът му може да е отнел повече от 800 години. Построен е на остров,считан за мястото, където е погребан Озирис – покровителят на смъртта. Ето защо Филае бил непристъпен за всяко живо същество с изключение на жреците.
Незавършеният обелиск, Асуан – Най-големият познат древен обелиск. Той е поне два пъти по-голям от който и да било обелиск изправян някога в Египет. Ако бъде завършен ще бъде около 42 м дълъг и 1 150 тона тежък.
37353476_10156117931914681_6866447156228653056_o
Свържете се с нашите специалисти за консултация кога и къде да почивате изгодно!
ул. Поп Богомил 44, София 1202
✆ (+359 2) 983 33 22; 983 23 71
✆ (+359 2) 984 11 40; 984 11 41
✆ (+359) 0878 41 41 50
✉ outgoing@alexandertour.com

    Comments are closed.