Даваме ви 10 причини да посетите Скандинавия

Величествени върхове и водопади, отразяващи се във водите на тихите фиорди, северното сияние, колоритни градчета и зашеметяваща природа, която ни заобикаля отвсякъде – Скандинавия е спираща дъха дестинация, задължителна за всеки пътешественик.

Има толкова много забележителности и активности, които тази част на света може да предложи на туристите. Но ако все още се чудите дали да я включите в своя #BucketList, ние ви даваме 10 причини, които да ви убедят!

Посетете #СКАНДИНАВИЯ, заради:

Модерните градове

Стокхолм, Копенхаген, Гьотеборг, Хелзинки, Осло, Берген… Скандинавските градове привличат младите хора с впечатляваща селекция от ресторанти, модерни бутици, музеи и активни арт среди. В Осло ще откриете еклектичен микс на стара и съвременна архитектура, както и активен нощен живот, докато в Берген ще можете да поглезите небцето си в някои от най-добрите ресторанти в Европа. Стокхолм е колоритна смесица от култура и традиции, а вторият по големина град в Швеция, Гьотеборг, е популярен със своите филмови и музикални фестивали. Копенхаген се заражда като малко рибарско селце на викингите, но днес е един от най-красивите градове на Стария континент.

scandinavia article (5) scandinavia article (6) scandinavia article (7)

Впечатляващият дизайн

Невъзможно е да не сте запознати със скандинавския минимализъм, завладял дизайна през последните години. Движението се заражда в ранните години на XX век и поставя в център функционалността и изчистените форми. А това се отнася за всичко, което се произвежда в тези три държави: от обзавеждане и продукти за дома до мода и архитектура.

Фиорди и гори

Най-добрият начин да опознаете Норвегия е чрез круиз по красивите фиорди. Формирани преди милиони години по време на Ледниковата епоха, фиордите се простират по крайбрежието. Сред най-големите са Зогнефиорд, Хардангерфиорд и Херьойфиорд. През зимата обграждащите ги планини са отрупани със сняг, докато през по-топлите месеци са оцветени в изумрудено зелено. Горите на Лапландия през зимата са като истинска приказка.

scandinavia article (2) scandinavia article (4) scandinavia article (9)

Северното сияние

Безспорно този природен феномен е нещото, което привлича най-много туристи в Скандинавия. А според нас е и чудо, което всеки пътешественик трябва да види поне веднъж в живота си. Дали ще видите сиянието зависи от времето в годината, в което сте планирали пътуването си, а също и от климатичните условия. За да увеличите шансовете си, изберете най-тъмните и студени месеци – периодът от октомври до март.

Хюга

Философията на щастието, станала популярна в последните години като хюга, е начин на живот за датчаните. В тази малка думичка влагаме уюта, близостта на любимите хора и удовлетворението от всеки момент. Да живеем според хюга означава да обръщаме внимание на малките удоволствия, които ни заобикалят, но често подминаваме, без да им обърнем достатъчно внимание. Независимо дали това е времето, което прекарваме с близък приятел, или насладата, която ни носят голяма чаша с любимата ни топла напитка, хубава книга или дъждовен следобед.

scandinavia article (1) scandinavia article (3) scandinavia article (10)

Зимните спортове

Ако сте се запътили към Скандинавия през зимата, ще се радвате на огромни възможности за активности на открито. Отидете на ски или се снабдете с обувки за сняг и се впуснете в изследване на горите на Швеция. Повозете се на снегомобил из снежните полета на Лапландия или на шейна, теглена от кучешки впряг. Не забравяйте и за ледения риболов! Много от хижите предлагат различни варианти за развлечения на открито, за да забавляват посетителите си през зимата.

Сауната

В случай, че животът ви отведе в Скандинавия и Финландия, задължително е да изпробвате местната сауна. Създадена така, че да пречисти както ума, така и тялото, сауната е истинско преживяване и то доста различно от това, на което сте свикнали във фитнеса си. А след нея следва да “изпуснете парата” в леден басейн.

Шведските архипелази

Швеция може да се похвали с няколко големи групи острови, най-известните сред които са Стокхолмският и Гьотеборгският архипелази. Първият е съставен от стотици скалисти острови и много от тях могат да бъдат достъпени чрез лодка или ферибот. Ентусиастите ще се радват на безброй възможности за каякинг, изследване на пещерите и разходки.

scandinavia article (12) scandinavia article (13) scandinavia article (15)

Кухнята

Отвъд шоколада и шведските кюфтенца, местната кухня има още много какво да предложи. Скандинавия е родното място на така нареченото движение “Нова северна кухня”. То стартира през 2004 г., родено от услията на група млади готвачи и в центъра му стои използването на свежи, местни и сезонни продукти. Много от топ ресторантите пък предлагат интересен прочит на традиционни ястия.

Спокойствие, идеално за семейства

Нивото на престъпност е ниско, а местните хора са повече от приятелски настроени и доволни, когато могат да ви помогнат с нещо. В резултат на това няма да ви изненада колко много хора избират да пътуват сами до Скандинавия, а също и броят на семействата, посещаващи Дания, Швеция и Норвегия. Големите и малките градове, както и селцата, са много спокойни, а повечето активности са подходящи както за деца, така и за възрастни над 55+.

scandinavia article (5) scandinavia article (8) scandinavia article (18)

Не пропускайте и нашето предложение за екскурзия в Скандинавия – Дания, Швеция и Норвегия! Сега с отстъпка за компании от 4 и повече човека.  Свържете се с нашите специалисти за консултация кога и къде да почивате изгодно! 
ул. Поп Богомил 44, София 1202
✆  (+359 2) 983 33 22; 983 23 71
✆ (+359 2) 984 11 40; 984 11 41
✆ (+359) 0878 41 41 50
✉ outgoing@alexandertour.com

Comments are closed.