Ароматна Коледа

Ароматът на меденки е ароматът на Коледа. Макар да са едни от най-лесните и масови сладки, най-често меденките се свързват с Коледната утрин. Извадихме тази рецепта от тетрадката с рецепти на баба. И ако тези симпатични дребни сладки са пропуснали вашата коледна трапеза миналата година, то е време да включите коледните меденки, или някои други вкусни коледни сладки за Нова година. Или пък за кафето на другия ден!

 

Лесни Меденки за коледа с глазура                                        текст: Супичка

Необходимите продукти за меденки:

1. 2 яйца

2. 1чаена чаша олио

3. 1чаена чаша пудра захар

4. 1кафена чаша мед

5. 1чаена лъжица сода за хляб

6. 1чаена лъжица канела

7. брашно колкото поеме (около ½ кг)

За тези, които обичат слепените меденки:

Конфитюр от сини сливи, или друг конфитюр за слепване

За бяла глазура айсинг:

1. 1 белтък

2. 1 чаена чаша пудра захар

3. 3-4 капки лимонов сок

За шоколадова глазура:

1. 100 грама шоколад

2. 1 чаена лъжица масло

 

рецепта за коледни меденки

Рецептата за меденки в три стъпки:

Първата стъпка е разбиването на яйцата и олиото. Най-добре е да използвате миксер, или тел за разбиване или пък с вилица. Добавяте пудрата захар и меда и отново разбивате много старателно.

Пресявате брашното и заедно със содата и канелата го добавяте лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка бъркайте с миксера / телта / вилицата, а след като се получи тесто го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около ½ кг брашно, но по-добър критерий е лепкавостта на тестото, то трябва да се отделя лесно и да не оставя по ръцете.

Оформете от готовото тесто топчета с големината на маслина, или пък разточете дебело (дебелина около 0,5 см) и използвайте формичките, които си имате вкъщи. За да се получат камбанките, елхичките, ангелчетата и цялата компания е необходни тестото да не е разточено много тънко, защото в противен случай няма да можете да ги отделите от работния плот.

Печете меденките  в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Меденките са готови горе-долу, когато кухнята се изпълни с аромат на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето на меденките, защото изпуснете ли момента те ще се препекат и няма да бъдат така вкусни.

След като ги извадите от фурната по желание може да слепите готовите и все още топли (но не горещи) меденки с конфитюр.

За да станат вашите меденки по-красиви може да им приготвите глазура.

Коледни сладки рецепта

Ето как да приготвите бяла глазура айсинг. Бялата глазура, която прави меденките така красиви се приготвя много лесно. Пресявате два пъти пудрата захар и го разбивате с тел, или с миксер с белтъка на едно яйце. Добавяте и 3-4 капки лимонов сок и отново разбивате, докато се получи гъста еднородна смес. Пълните шприца и сте готови да творите. Заредени с тази смес и малко търпение вашите меденки ще бъдат гарантирано разкрасени

Шоколадова глазура: На водна баня разтапяте шоколада и маслото, като обаче внимавате сместа да не стане прекалено рядка. След това с помощта на малка лъжичка напръсквате вашите меденки.

Готово! Имате вкусни и ароматни меденки. Добър апетит! ッ

Comments are closed.