Великден в Италия
Едно от невероятните неща за Италия е, че всеки град има собствени традиции и обичаи, когато се празнува Великден. В много италиански села се разиграват страданията Христови, провеждат се великденски процесии. В магазините се продават огромни шоколадови яйца, пълни с изненади и увити в ярка гланцова хартия.
Подобно на повечето страни, Великден започва на Разпети петък, когато цялото семейство се събира на постна вечеря с ястия от морски дарове (скариди, миди и калмари). След вечеря е прието да се предлага прясно сварено еспресо с традиционни сладкиши от каноли, козунак „Панетоне” и тирамису. На самия Великден семейството се събира отново и се консумират различни пасти (лазаня и „manicotti”) и агнешко. За десерт се сервира сладък хляб с твърдо сварени яйца и топли кифлички.Великден е най-старият християнски празник.
В Италия за Великден.
Кулинарно Великден в Италия означава украсени шоколадови яйца с изненада (оттук и идеята за детските шоколадови яйца от типа на Kinder Sorpresa), традиционния козунак Colomba (гълъб) и пикник на Малкия Великден (понеделника след Възкресение). Всички традиционни рецепти са свързани със символите на празника.
Традицията на изненадата в яйцето напомня периода, когато постът е бил широко разпространен и обикновено в яйцето са били слагани годежен пръстен или друг накит за бъдещата невеста. Днес, за разлика от България, в Италия постът е изгубил място в религиозния живот и почти не се споменава, въпреки че голяма част от италианците са практикуващи католици. Навсякъде витрините на сладкарниците и хлебарниците излагат своята продукция на огромни шоколадови яйца и гълъби “Коломба”.

В италия за Великден. Великденски традиции в Италия.

Ролята на козунака се изпълнява от Великденския гълъб (Colomba) традиционна икона на светия дух. Тестото на Великденския гълъб наподобява много това на козунака, но се замесва без прясно мляко, присъстват неизменно бадемите – символ на мъдростта.
Италиански великденски традиции. в Италия за Великден

La Colomba

Боядисването на яйца се среща съвсем рядко само в някой отделни райони. Например, в стари готварски книги от района на Пиаченца има снимки на боренето с боядисани яйца.
В Триест (исторически свързана с влиянието на Австро-унгарската империя и нейните традиции) все още се правят малки коронки или гвоздеи с боядисани яйца. Коронките символизират Короната от тръни, гвоздеите – гвоздеите, с които е бил прикован Христос към кръста, червените яйца – кръвта му.
Солената част от менюто също има много варианти: агнешко с артишок са задължителни в Рим, печеното агне на о. Сардиния, риба, водни змийорки и морски деликатеси в повечето морски части като Неапол, Венеция, Генуа. Риби и миди с имена на светци не са рядкост и са на особена почит на този празник.
За най-голям деликатес се считат мидите Сан Жак (cappe sante – букв. “глави на светци”), чиято форма напомня ореола на светците или рибата Сан Пиетро (Св. Петър).

cape sante

Генуа е известна и ценена в цяла Италия и със своята солена великденска торта “Паскуалина” (Torta Pasqualina) – фино многолистно тесто с пълнеж от първите пролетни зеленолистни зеленчуци – спанак, лапад, цикория и цели варени яйца в пълнежа.

 

Torta PAsqualina

Torta PAsqualina

В Южна Италия, Великден означава едно – време е за вкусния и ароматен сладкиш Pastiera Napolitana /Неаполитанска Пастиера/. Сладкишът с нежен и приятен вкус, се приготвя по Великден в областта Кампания, където се намира Неапол.
pastiera_IMG_0854_food52

Pastiera Napolitana

Рецепта за Pastiera Napolitana:
  • За тестото: 200 гр. брашно, 1 яйце, 1 равна ч.л. бакпулвер, 120 гр. масло , 80 гр. захар.
  • За пълнежа: 200 гр. рикота, 200 гр. сварено жито, 3 жълтъка , 250 мл. прясно мляко, кората на един портокал, 50 гр. захаросани корички от портокал и лимон, 1 ч. л. нишесте, 1 ванилия, 3 ч. л. вода от портокалови цветчета (купува се готова тук , но ако нямате не е беда:) 100 гр. захар.
Разбийте кравето масло и захарта , пресейте брашното и бакпулвера и го прибавете към маслената смес. Добавете яйцето и замесете меко тесто . Оставете в хладилник за 30 мин.
Охладеното тесто разточете на кора 4-5 мм. Внимателно с помощта на точилка я прехвърлете в набрашнена тавичка(24см). Надупчете дъното с вилица.
Прехвърлете вътре плънката ,която сте си приготвили докато тестото почива в хладилника.
Изсипете прясното мляко в тенджерка и го кипнете заедно с кората на портокала .Не я режете а просто обелете портокала като ябълка.Остявете млакото да изстине и извадете тогава кората от портокал. Разбийте два от жълтъците с 2 с.л. захар добавете нишестето и прибавете към млякото. Сложете отново на котлона и бъркайте, докато крема се сгъсти.  Разбъркайте рикотата със останалия жълтък, захарта, житото, захаросаните плодове, ванилията и портокаловата вода.
Прибавете млечния крем и разбъркайте сместа добре. Изсипете всичко върху тестото и загладете добре повърхността. От тестото (остава винаги:) разточете малка кора и изрежете ленти . Наредете ги върху сладкиша.
Печете в предварително загрята на 180 гр. фурна около 40 мин. Кагато сладкиша се охлади поръсете с пудра захар.
В Италия за Великден. Великденски традиции в Италия.

Pastiera Napolitana

 

Италия очарова не само по време на Великден. Посетете я през пролетта, изберете я за лятната си почивка или се оставете да Ви омагьоса през есента.

☛ Почивка в Кампания – Бая Домиция, Италия

Comments are closed.