Журналистът и пътешественик Георги Милков за голямата му любов – АФРИКА

 

Най-добрият съвет за началото на едно африканско пътешествие би бил: не вярвайте на всичко, което гледате по телевизията

Екскурзия до Южна Африка - ранни записвания

“Кое е най-интересното място на света? Приятели и познати често ми задават този въпрос, а отговорът винаги е бил особено лесен: Африка. Но къде в Африка? Това вече е най-трудното нещо, което са ме питали някога.”

Да извадиш щипка есенция от толкова много цветове, аромати, звуци и впечатляващи картини и да я поднесеш на някого, който все още се колебае да я види, вкуси и усети, е сложна работа. Дори да опишеш накратко най-интересното от този интригуващ континент, без да използваш познатите клишета, е твърде голямо предизвикателство.

Екскурзия до Южна Африка - топ оферти

Най-добрият съвет за началото на едно африканско пътешествие би бил: не вярвайте на всичко, което гледате по телевизията. Африка не е отчаяно място, раздирано от кървави конфликти, глад, престъпност, зарази и епидемии. Да, вярно е, че не е най-лесната дестинация на света за организирано пътуване. Може да се наложи да минете през доста трудности или да промените първоначалните си планове в движение. Туристическата инфраструктура и логистичните улеснения не са сред нещата, с които Африка като цяло може да се похвали. Но с изненадващото си въздействие и парадоксалното си разнообразие този континент може да промени изцяло разбирането ви за света. В това най-голяма заслуга биха имали не толкова красотата на природата и дивите животни, а хората. Силата и духът на тези милиони танцуващи, пеещи и широко усмихващи се босоноги чеда на Мама Африка. Има поне половин дузина страни, които винаги препоръчвам на тези, които се чудят какъв избор да направят, за да отидат на първата си среща с Черния континент. Това са Намибия, Замбия, Ботсвана, Етиопия, Кения, Танзания… Западна Африка оставям за познавачи, Судан – особено любима моя дестинация – препоръчвам на истински пътешественици, а диагоналът Западна Сахара–Буркина Фасо–Нигерия–Конго–Малави е любимата ми тема за разговор между напреднали.

Не е толкова трудно и скъпо да се стигне и до Ливингстън в Замбия. Защо там? Заради водопада Виктория – безспорно една от най-големите географски забележителности на Черния континент и прекрасен повод да се престрашите за първото си приключение там. Самолетните варианти са или през Истанбул към замбийската столица Лусака и после вътрешен полет, или пък през Найроби. Водопадът е на десетина километра от града и е нещо, което няма смисъл да бъде описвано, защото е най-добре да бъде видяно. Дори и най-добрите фотографии от това място не са достатъчни, за да разбере човек за какво става въпрос. Чувството е неописуемо! В Ливингстън има различни хотели, които биха отговорили както на по-капризните в изискванията си туристи, така и на пътуващите с ограничен бюджет. Този неголям град с право е наречен африканската столица на адреналина. Мостът над река Замбези, където е монтирана платформа за бънджи скокове, дава възможност да се метнеш с главата надолу в 111-метрова пропаст. Това не е най-високото място за бънджи в света (най-високо е платформата на Скай Тауър в Окланд, Нова Зеландия), но определено е най-живописното. Рафтинг в Замбези е друго силно усещане, което си заслужава 100-те долара.

Екскурзия до Южна Африка - водопадът Виктория

В каньоните край Ливингстън предлагат и други забавления – спускане в дълбока пропаст, катерене по отвесна скала, свободен скок с осигурително въже или едно друго занимание, известно като „тролей“. Да те плъзнат по метално въже, опънато между двата бряга, го има и до Ягодинската пещера в Родопите, но тук става дума за височина от 100 метра. Хора, за които бъхтането из разни пропасти не е еталон за добре прекарано време, обикновено избират разходка с хеликоптер над Замбези или пък остават край басейна на хотела с чаша джин-фис.

В Замбия, както и в Намибия, може да се наблюдават различни животни, но ако това е основният ви интерес, съветът ми е да идете в Ботсвана. Няма по-подходящо място в Африка от делтата на Окаванго!
Добър вариант би бил в едно пътешествие да се комбинират Замбия и Ботсвана. От Ливингстън може да се наеме транспорт до Казунгула. Там освобождавате колата и преминавате пеша през замбийския граничния контрол. После с лодка се стига до ботсванския бряг. Докато плавате, може да видите маркера в реката, който определя точката, в която се събират границите на Замбия, Намибия, Ботсвана и Зимбабве. Помолете лодкаря да намали скоростта, за да си направите снимка. На ботсванска територия следва нова проверка. Обаче няма кой знае какви формалности, цялата процедура не е никак сложна, а представителите на граничната служба са приветливи и усмихнати. В тази част на Африка могат да те накарат да си помислиш, че българо-македонските КПП-та са далеч по-неприятно място. В цялата организация най-важно е да се тръгне от Ливингстън достатъчно рано, за да може да се прекоси реката в ранния следобед. На ботсванска територия наемате местна кола и така още преди да е свършил денят вече сте в Касане. Не е задължително да се сменят колите от двете страни на границата, има и ферибот, но процедурата е малко по-сложна заради документите на колата и местния шофьор. За да не зависите от това, ако нямате тонове багаж или друга сериозна причина, най-добре е да сте се погрижили за отделен транспорт в Замбия и Ботсвана.

Екскурзия до Южна Африка

В района на Касане има различни варианти за добро прекарване на времето. Тези, които обичат риболова, не биха могли да устоят на изкушението и да не наемат малка лодка, от която да хвърлят въдицата по залез слънце в река Чобе. Тук краят на деня е запомнящ се. Голям розово-червен слънчев диск, който сякаш се дави в реката под звуците на хиляди птици и животни, за които поречието на Чобе е уютен дом.

Прекосяването на Ботсвана от север на юг може да гарантира безброй срещи с всички африкански животни, които сте искали да видите. Резерватът Мореми е пълен с лъвове, леопарди, слонове и безчет антилопи. Делтата на Окаванго – най-голямата вътрешноконтинентална безотточна делта в света, е сигурно едно от малкото останали места на планетата, където животните не се страхуват от хората. Един чудесен начин да се убедите в това е да наемете лодка и да се пуснете по някой от притоците. Друг вариант е да се пробвате в едно местно занятие – управлението на мокоро. Това е нещо като кану, издълбано от дънера на дърво. Управлява се с дълъг прът, който се опира в дъното. Най-много усилия са нужни не за тласкането, а за баланса, докато стоиш изправен в лодката и направляваш силата и посоката на движението. Водите на Окаванго сякаш изчезват в пясъците на пустинята Калахари – четвъртата по големина пустиня в света. И безспорно едно от местата, които трябва да се видят.

Екскурзия до Южна Африка - река Окаванго

Разбира се, Африка е дом и на най-голямата пустиня на Земята – неповторимата Сахара. След събитията от т.нар. Арабска пролет големи части от тази необикновена пустош са недостъпни за фриволни посещения. През последните години от режима на полк. Кадафи в Либия френски, италиански и местни либийски фирми организираха турове в непознатите за масовия турист погранични територии с Нигер и Чад. Никаква инфраструктура, 100% офроуд и спартански условия – спане на палатка и оскъдно меню, според готварските умения на туарегите водачи. За един такъв двуседмичен тур авантюристично настроени западни туристи плащаха между 3 и 5 хиляди евро. Предполагам, че освен за възможността да бъде видяна неземна дива красота, в цената бе включена и екстрата да си максимално отдалечен от всякакво човешко присъствие. И тогава по тези места нямаше много желаещи, но след събитията в Либия и Египет, войната в Мали и напрегнатата обстановка в Нигер, тази част на Африка съвсем опустя.

В Занзибар пък има всички онези неща от романтичните картички, които карат хората да мечтаят за остров насред океана: коралови плажове, тюркоазена вода с наклонени към нея палми… Има обаче и една подробност. Тази картинка е от източната страна на Занзибар. От Нунгуи до Джамбиани е все плаж. Но това, заради което всички ходят на този остров, е в западната му част. Там е истинският живот, макар често да казват, че било бедно, мръсно и запуснато. Хората, облеклото, архитектурата и традициите на това място са уникални. На едно малко парче земя в океана сякаш са се събрали Африка, арабският свят, Индия и Персия. От Дар ес Салам към Занзибар всеки ден има полети с малки самолети, а също и фериботен транспорт. Cтолицата на Танзания Додома е добра база, от която може да щурмувате още няколко забележителни за Африка места. И тук идва най-трудното. Накъде да поемете първо? Към Серенгети, най-известният резерват в света, или към Нгоронгоро, където е най-големият вулканичен кратер на планетата? Към Килиманджаро – най-високият връх, или към Виктория – най-голямото езеро на континента? Така в несигурност и съмнения тайно и полека започва голямата любов към Африка…

Екскурзия до Южна АФрика

 АЛЕКСАНДЪР ТУР има удоволствието да Ви представи новата си програма

ЕКСКУРЗИЯ В ЮЖНА АФРИКА – Йоханесбург – водопадите Виктория – р. Замбези – нос Добра Надежда

10-20 ОКТОМВРИ 2015

11 дни / 8 нощувки

потвърдена самолетна програма с ГРУПА и ВОДАЧ
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ: ЦЕНИТЕ СА ВАЛИДНИ ЗА РЕЗЕРВАЦИИ ДО 30.03.2015

 

Пълната програма разгледайте ТУК

За повече информация по програмата: (+359 2) 983 33 22; 0878 41 41 50

E-mail: outgoing@alexandertour.com

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.