Автентичната красота на Виетнам и Камбоджа в 50 снимки

В последно време Виетнам и Камбоджа все по-често се превръщат в дестинации, заемащи челни места в така наречения bucket list на всеки пътешественик.

Милиони хора се стичат ежегодно в Камбоджа, само за да зърнат Ангкор Ват – най-големият религиозен паметник в света и забележителност от списъка на UNESCO. Виетнам от своя страна пък предлага незабравимо кулинарно изживяване, невероятно пъстра култура, безброй острови и зашеметяващи плажове!

За да усетите ритъма на живота, който тече в тези две граничещи държави на полуостров Индокитай, е нужно да си съставите разнообразна програма. Столицата на Виетнам – Ханой, ще ви посрещне със своя микс от забързаното ежедневие на местните и богатата си история. Тук задължително посетете Храмът на Литературата – първият Конфуциански Колеж, построен през 11-ти век като първия университет в държавата. Големият площад Ba Dinh, на който се намира мавзолея Хо Ши Мин, езерото Ho Tay и пагодата Тран Куок също са задължителни спирки.

Заливът Халонг също е must стъпка от пътуването до Виетнам. Докато плавате с круизен кораб по водите му, ще се насладите на уникални гледки: изумрудени лагуни, мангрови горички, обрамчили над 2 000 островчета и побити в морето гранитни скали – като гръбнак на дракон, който се готви за полет.

Великия град Ангкор Том, намиращ се на днешната територия на Камбоджа, е основан от най-великия строител – крал Джаяварман VII, който обединява княжествата и създава кхмерската империя. Градът е заобиколен от 8-метрови стени, образуващи перфектен квадрат. Тук ще видите будисткият храм Байон – великолепен архитектурен шедьовър от XII век, последното огромно култово съоръжение, построено в Ангкор и видимо от далеч със своите 54 кули, символизиращи 54-те провинции на кхмерската империя. Всяка от кулите е украсена с 4 лица на Авалокитшвара – Богът на Добротата и Милосърдието. Огромните 216 каменни лица са ориентирани към 4-те посоки на света

Няма как да пропуснем и Ангкор Ват - храмовият комплекс с обща площ 2 кв.км. Построен от крал Сурияварман II, през XIIв. – време на разцвет на кхмерското кралство, като хиндуистки храм, посветен на Вишну. Сътворен е в стила на Дравидската архитектура, съгласно древните хиндуистки представи за света – централната му кула наподобява пирамида, а 5-те кули символизират 5-те върха на митичната планина Меру – дом на Боговете. Външните му защитни стени са символ на планините, заобикалящи света, а огромният ров с ширина 190 метра символизира океана. Стените вътре са украсени с 2-метрови каменни барелефни сцени от хиндуистката митология и военните подвизи на краля, а над 2000 апсара танцьорки украсяват второто ниво на храма. Фигурите най-добре се открояват преди залез, когато слънчевите лъчи падат върху тях. Построен с цел да бъде кралски храм, по-късно става мавзолей на Сурияварман II.

Можем да ви дадем още 50 причини, поради които трябва да видите Виетнам и Камбоджа, за да се влюбите безвъзвратно в тях. Но предпочитаме да ви покажем 50 снимки, които ще ви го покажат нагледно!


Не пропускайте и ексклузивната ни оферта – Екскурзия до Виетнам и Камбоджа – Тайната на кхмерските храмове и магията на Индокитай

Свържете се с нашите специалисти за консултация кога и къде да почивате изгодно! 
ул. Поп Богомил 44, София 1202
✆  (+359 2) 983 33 22; 983 23 71
✆ (+359 2) 984 11 40; 984 11 41
✆ (+359) 0878 41 41 50
✉ outgoing@alexandertour.com

Comments are closed.