Дестинация – Йордания! 10 полезни съвета

Йордания

Планирате да видите Вади Рум и приказния град Петра? Ето за какво да внимавате.

За разлика от повечето арабски държави, Йордания няма репутация на страна с прекалено стриктни норми и закони, които да втрещяват чуждестранните туристи. И въпреки това, Близкият изток си остава място с много по-различна култура от нашата, затова винаги е хубаво да сте запознати с някои основни неща. Ето за какво да внимавате, когато пътувате до Йордания.

Внимавайте с облеклото

Йордания бързо се превръща в модерен микс от много и различни култури, а това рефлектира и върху стила на обличане на местните, особено на по-младите. Въпреки това към свободата по отношение на дрехите трябва да подходите с доза разум. Това важи и за двата пола, тъй като често се случва да има неразбирателства между туристи и местни хора. За жените е важно да не носят прекалено прилепнали дрехи и такива, които разкриват прекалено много. Мъжете също не бива да се разхождат голи до кръста, независимо къде се намират.

Петра

Носете си шал

Оставяйки настрана дрескода, шалът може да ви послужи в много различни ситуации. В по-горещите дни е добре да покриете главата си с него, за да избегнете топлинен удар. Това важи с особено голямо значение за забележителности в пустинята като Вади Рум или Петра. Дамите задължително трябва да носят шал, когато послещават религиозни места като невероятната джамия Крал Хюсеин Бин Талал.

Вегетарианци, внимавайте

Не казваме, че ще имате огромен проблем с храната, дори напротив – вегетарианството е често срещано в Йордания. Въпреки това традиционната кухня не е много подходящ вариант, защото в повечето ястия се съдържат животински продукти под една или друга форма. Внимавайте, ако ви поканят на обяд, защото за йорданците е изключително неуважително да покажете каквото и да е неудобрение спрямо храната.

Добра новина за пушачите

Йорданците не само пушат, но и се наслаждават на пушенето. За тях това е традиция, която е разрешена да се практикува почти навсякъде: таксита, обществен транспорт, на улицата, в големите магазини… А и кой не е чувал за наргилето – любимият начин за пушене на арабите? В почти всяко кафе тук ще откриете по едно, така че изберете си аромат и се насладете.

Не пийте вода от всяко място

Водата от чешмата не е годна за пиене. За разлика от на запад, в Йордания местните я използват единствено за миене. Пийте само бутилирана вода, за да не рискувате с неприятни здравословни състояния.

Йордания

Правилото на петте минути

Йорданците са много спонтанни и лежерни хора, особено когато става дума за някакъв тип огранизация. Хората просто се събират, без да го планират предварително или пък планират някакво пътуване и заминават веднага. Точността не се почита особено. Ако имате план да се срещнете с някой местен и той ви каже, че ще дойде след пет минути, вероятно ще закъснее с поне двайсет. Затова не се старайте да идвате навреме.

Внимавайте със снимките

Йордания може да ви предложи невероятни възможности за реализиране на красиви фотографии. Местните хора се радват да позират пред обективите на туристите. Но трябва да запомните, че преди да ги снимате, винаги трябва да искате разрешение. Особено ако става дума за жени.

Такситата са евтини

И в Йордания такситата са жълти и можете да ги откриете навсякъде. По принцип тарифата им не е никак висока, дори туристите ги смятат за евтин начин за придвижване. Не е изключено обаче шофьорите да ви таксуват двойно и дори тройно, разчитайки на разсеяност и наивност. Преди да се качите ги помолете да включат брояча и подчертайте, че иската да видите сумата, преди да им платите.

Йордания

Израел е деликатна тема

В Йордания живеят както йорданци, така и палестинци, затова темата за Израел е доста деликатна. Пътешествениците обикновено са толерантни и отворени към всякакви култури, но не е разумно да изразявате мнението си и да участвате в дискусии, свързани с политиката в тази част на света.

Използвайте ръцете си

Маниерите тук са широко понятие. Да се храните с ръце е нещо обичайно и също така означава, че се наслаждавате на храната, която са ви предложили. Мансаф, традиционно ястие, което включва агнешко със сос и ориз или булгур, често се яде само с ръце.